ΚΟΣΜΟΣ

Ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν σε περιοχή των Γιαζίντι στο Ιράκ

Ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν σε περιοχή των Γιαζίντι στο Ιράκ
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/MOHAMMED BADRA

Iρακινές παραστρατιωτικές δυνάμεις ανακάλυψαν σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Γιαζίντι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, δύο νέους μαζικούς τάφους που περιέχουν τις σορούς 140 αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

«Ομαδικός τάφος ανακαλύφθηκε με τις σορούς 20 γυναικών και κάπου σαράντα παιδιών στο χωριό Καμπούσι, νότια της Σιντζάρ, στη επαρχία Νινευή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις Χασντ αλ-Σάαμπι.

Εξάλλου, «στο οικιστικό συγκρότημα Τζαζίρα, επίσης νότια της Σιντζάρ, ανακαλύφθηκαν άλλες 80 σοροί, στην πλειονότητά τους Γιαζίντι».

Στις 22 Νοεμβρίου, στην ίδια περιοχή, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν πως ανακάλυψαν ομαδικό τάφο που περιείχε τις σορούς 73 ανδρών, γυναικών και παιδιών που εκτελέστηκαν από τζιχαντιστές του ISIS, όταν η περιοχή τελούσε υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της περιοχής της Σιντζάρ, Μάχμα Χαλίλ, περίπου 40 ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν από το 2015 σε διάφορους τομείς και «όλα τα θύματα είναι Γιαζίντι».

Σημειώνεται πως οι Γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που διώκεται από τους τζιχαντιστές.

Το 2014, οι τζιχαντιστές σκότωσαν χιλιάδες Γιαζίντι στο προπύργιό τους στο όρος Σιντζάρ και απήγαγαν χιλιάδες γυναίκες και έφηβες για να τις κάνουν σεξουαλικές σκλάβες.

Οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη του συνασπισμού ανακατέλαβαν τη Σιντζάρ τον Νοέμβριο του 2015. Τον Οκτώβριο του 2017, οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν με τη σειρά τους τη Σιντζάρ από τους Κούρδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ