ΚΟΣΜΟΣ

Ονδούρα: Άγνωστος ο νικητής των εκλογών-Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις ταραχές (pics)

Ονδούρα: Άγνωστος ο νικητής των εκλογών-Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις ταραχές (pics)
REUTERS/Edgard Garrido

Έξι ημέρες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ελλείψει συμφωνίας για την καταμέτρηση των ψήφων, οι αρχές της Ονδούρας δεν είχαν ακόμη ανακοινώσει το Σάββατο ποιος είναι ο νικητής.

Η αναμέτρηση ήταν ανάμεσα στον κεντροαριστερό υποψήφιο της αντιπολίτευσης και τον απερχόμενο πρόεδρο της δεξιάς, εν μέσω ενός εξαιρετικά τεταμένου κλίματος και εκτεταμένων ταραχών με τουλάχιστον 3 νεκρούς και με την κυβέρνηση να κηρύσσει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να αναστέλλει τις συνταγματικές εγγυήσεις για να αποκατασταθεί η τάξη.

Ο διευθυντής της εκστρατείας του Σαλβαδόρ Νασράλα, του υποψήφιου της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το κόμμα του διαπραγματεύεται μια συμφωνία με τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής Νταβίντ Ματαμόρος για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, με βάση 11 κριτήρια.

«Αυτοί οι όροι έχουν σκοπό να υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις για τα αποτελέσματα» και «είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, που έχουν στόχο τη διαφάνεια της διαδικασίας», διαβεβαίωσε ο Μαρλόν Οτσόα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, έπειτα από μια καταμέτρηση που διακόπηκε επανειλημμένα, καταλάμβανε την Παρασκευή την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 42,92% των ψήφων, έναντι 41,42% του αντιπάλου του Σαλβαδόρ Νασράλα, ενώ απέμεναν να καταμετρηθούν μερικές χιλιάδες ψήφοι, που όμως κατά πολλούς στην Τεγκουσιγκάλπα υπάρχει περίπτωση να αποδειχθούν καθοριστικές. Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε έναν γύρο στην Ονδούρα.

Ο συντηρητικός πρόεδρος όδευε προς την επανεκλογή του, μολονότι η υποψηφιότητά του αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση καθώς βασίστηκε σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015 που του επέτρεψε να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία, παρότι αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

Επικαλούμενη τις υποψίες της περί νοθείας, η αντιπολίτευση αξιώνει την επαλήθευση 5.174 πρακτικών καταμέτρησης που στάλθηκαν στην εκλογική επιτροπή εν μέσω συχνών διακοπών λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής. Σύμφωνα με τον Μαρλόν Οτσόα, η αντιπολίτευση απαιτεί επίσης να επαληθευτούν 1.006 πρακτικά καταμέτρησης που παρουσιάζουν ασυνέπειες στον αριθμό των ψήφων, δεν έχουν υπογραφές ή έχουν άλλες παρατυπίες.

Άλλο ένα αίτημα της αντιπολίτευσης είναι να ανακαταμετρηθούν τα αποτελέσματα σε τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε από 70 ως 75%, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ήταν 50 ως 55%.

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE) σταμάτησε να δημοσιεύει τα αποτελέσματα της καταμέτρησης όταν είχε ενσωματωθεί το 94,31% των εκλογικών τμημάτων, με τον πρόεδρο Ερνάντες στο 42,92% και στον Νασράλα στο 41,42%.

Τυπικά η εκλογική επιτροπή είναι υποχρεωμένη να ανακηρύξει τον νικητή το αργότερο έναν μήνα μετά τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου.

Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και οι ταραχές που ξέσπασαν στην Ονδούρα εν μέσω των υποψιών για νοθεία ώθησαν την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο για μια περίοδο 10 ημερών. Σύμφωνα με τις αρχές πάνω από διακόσιοι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί που είχαν στην κατοχή τους μολότοφ, συνελήφθησαν.

Οι ταραχές συνεχίστηκαν το Σάββατο, όταν άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους μια 19χρονη που τραυματίστηκε θανάσιμα από μια σφαίρα στο κεφάλι, με τον συνολικό απολογισμό των ταραχών να ανέρχεται πλέον σε τρεις νεκρούς και 20 τραυματίες. Πολλές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα δεν λειτούργησαν το Σάββατο. Ο στρατός έστησε οδοφράγματα και σημεία ελέγχου γύρω από κτίρια-κλειδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ