ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη μία ήττα μετρούν οι τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία

Ακόμη μία ήττα μετρούν οι τζιχαντιστές του ISIS στη Συρία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Amer Almohibany

Ακόμη μία νίκη κατά των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και οι Άραβες σύμμαχοί τους.

Κατέλαβαν πλήρως την ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ αλ-Ζορ από το ISIS, με τη βοήθεια του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού αλλά και της Ρωσίας, δήλωσαν σήμερα οι κουρδικές YPG.

Οι YPG ηγούνται των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας συμμαχίας κυρίως κουρδικών και αραβικών πολιτοφυλακών που πολεμούν κατά του ΙΚ με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον. Η επίθεση των SDF στην επαρχία Ντέρι αλ-Ζορ, που συνορεύει με το Ιράκ, επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη.

Στη δυτική πλευρά, ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει τη δική του επίθεση εναντίον του ΙΚ με τη συνδρομή υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών και της Ρωσίας.

Οι δύο ξεχωριστές επιθέσεις προωθήθηκαν από αντίθετες πλευρές του ποταμού, που διχοτομεί την πλούσια σε πετρέλαιο Ντέιρ αλ-Ζορ, κατά το μεγαλύτερο μέρος αποφεύγοντας να βρεθούν η μια στον δρόμο της άλλης. Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός και ο ρωσικός στρατός είχαν συναντήσεις προκειμένου να αποτραπούν συγκρούσεις μεταξύ αεροπλάνων και στρατιωτών στο έδαφος αν και κάποιες φορές οι δύο πλευρές ήρθαν σε αντιπαράθεση.

Η πιο ισχυρή συνιστώσα των SDF, οι YPG, ανακοίνωσαν ότι νίκησαν τους μαχητές του ISIS στην πλευρά τους «σε συνεργασία με τις αραβικές φυλές».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ΙΚ εξακολουθεί να έχει παρουσία σε μερικά χωριά στην ανατολική πλευρά του ποταμού, όπως και στη δυτική.

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός και οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία παρείχαν «αεροπορική και επιμελητειακή υποστήριξη, πληροφορίες και συντονισμό στο έδαφος» ανέφεραν στη δήλωσή τους οι YPG. «Προσβλέπουμε σε αύξηση της υποστήριξης αυτής και σε διασφάλιση της απαραίτητης αεροπορικής κάλυψης».

Εκπρόσωπος των YPG ανακήρυξε τη νίκη σε ένα χωριό στην Ντέιρ αλ-Ζορ παρουσία Ρώσου απεσταλμένου από τη ρωσική στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ στη Συρία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ