ΚΟΣΜΟΣ

Προς άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Προς άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν
REUTERS/Kevin Lamarque

(Upd) Το "πράσινο φως" για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν έδωσαν ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από την κυβέρνησή του να προετοιμάσει την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, μετά την ιστορική συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που υπεγράφη στις 14 του περασμένου Ιουλίου.

"Με το παρόν σας ζητώ να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές δεσμεύσεις σε σχέση με τις κυρώσεις", αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα σε σημείωμά του που απευθύνεται στους εμπλεκόμενους αξιωματούχους της κυβέρνησής του (διπλωματική υπηρεσία, υπουργεία Οικονομικών, Εμπορίου, Ενέργειας).

Τη σκυτάλη έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία υιοθέτησε σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο για την άρση του συνόλου των κυρώσεων κατά του Ιράν. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ υπό τον όρο ότι το Ιράν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το νομοθετικό πλαίσιο για την άρση του συνόλου των οικονομικών και τραπεζικών κυρώσεων σε σχέση με το πυρηνικό ζήτημα", αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το Ιράν, από την πλευρά του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα πρέπει να ξεκινήσει την καταστροφή, μεγάλου τμήματος των πυρηνικών υποδομών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ