ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους

Ερντογάν: Η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους
REUTERS/Umit Bektas

Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ για το ζήτημα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Τουρκία –δύο χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ- έχουν διαμηνύσει ότι η αναγνώριση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει ταραχές στην περιοχή.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ακόμη και με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», είπε σήμερα ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τη διακοπή των δεσμών της Τουρκίας με το Ισραήλ. Προειδοποιώ τις ΗΠΑ να μην προβούν σε τέτοιο βήμα καθώς θα βαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.
Το Ισραήλ έθεσε την Ιερουσαλήμ υπό τον πλήρη έλεγχό του κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Έκτοτε, έχει εγκαταστήσει κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες εκεί.

Παρόλα αυτά, η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ιστορική πόλη ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους καθώς οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό τμήμα ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Το «μήνυμα» του Τούρκου προέδρου ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, ο οποίος ξεκαθάρισε την πάγια στήριξη του Ριάντ στους Παλαιστίνιους.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ αναβλήθηκε.

«Ο πρόεδρος ήταν σαφής για αυτό το θέμα από την αρχή: το ζήτημα δεν είναι το αν (σ.σ. η αμερικανική πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ), το ζήτημα είναι το πότε», ανέφερε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ