ΚΟΣΜΟΣ

Στενεύουν τα περιθώρια για την Τερέζα Μέι

Στενεύουν τα περιθώρια για την Τερέζα Μέι
REUTERS/Francois Lenoir

Αδειάζει η… κλεψύδρα για την Τερέζα Μέι, η οποία επιδιώκει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες αλλά πρέπει πρώτα να τα «βρει» με το DUP –το κόμμα «κλειδί» για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.

Η ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP προειδοποίησε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι δεν θα στήριζε πλέον την κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών, αν δεν άλλαζε η συμφωνία για το Brexit σε ό,τι αφορά το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία.

Η Αρλίν Φόστερ, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) φέρεται να είπε στην ιρλανδική τηλεόραση RTE ότι έλαβε το κείμενο της συμφωνίας αργά το πρωί της Δευτέρας, μολονότι το ζητούσε επί σχεδόν πέντε εβδομάδες.

«Ήταν κάτι που προφανώς μας προκάλεσε σοκ. Όταν κοιτάξαμε τη διατύπωση και είδαμε τις σήμαιναν όλα αυτά, ξέραμε ότι δεν θα μπορούσαμε να υπογράψουμε τίποτα απ' όσα περιλάμβανε αυτό το κείμενο» εξήγησε η ίδια.

Μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News, η Φόστερ είπε ότι το κόμμα της είναι εξίσου αμετακίνητο στις απαιτήσεις του για το Brexit, σε ό,τι έχει σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία, όσο και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας. «Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας (Λίο Βαράντκαρ) μπορεί να είναι όσο ξεκάθαρος θέλει. Είμαστε κι εμείς ξεκάθαροι σε αυτά τα θέματα» ξεκαθάρισε η Φόστερ.

Τη Δευτέρα η κ. Μέι είχε συμφωνήσει προκαταρκτικά ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει σε καθεστώς ρυθμιστικής σύγκλισης με την ΕΕ, δηλαδή παρά το Brexit ουσιαστικά θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Τερέζα Μέι αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Φόστερ για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες μέσα στην εβδομάδα.

«Καμία διαφοροποίηση»

Κατά τη διάρκεια συζήτησης, Βρετανοί υπουργοί τόνισαν ότι κανένα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο στις συζητήσεις για το Brexit.

O Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είπε σήμερα στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των συζητήσεων.

Και η ίδια η Τερέζα Μέι, όμως, μιλώντας κατά την διάρκεια της συνάντησής της με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε. Αλλά θα ξανασυζητήσουμε στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο» τόνισε η ίδια.

«Λήγει η διορία των διοριών» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Την ώρα που η κατάσταση στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας είναι τεταμένη, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε την Τρίτη ότι η Βρετανία θα πρέπει να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας μια καλή πρόταση για τους όρους του «διαζυγίου».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανέφερε ο εν λόγω διπλωμάτης, θα είναι πολύ αργά για τις Βρυξέλλες να προετοιμαστούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για την έναρξη των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

«Η “διορία των διοριών" λήγει αυτήν την εβδομάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης αυτός, όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο έχουν η ΕΕ και η Βρετανία για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες θα μπορέσουν να προετοιμάσουν την έναρξη της επόμενης φάσης των συνομιλιών, στη σύνοδο κορυφή της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

Τα επόμενα βήματα

Την περασμένη εβδομάδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η οικονομική συμφωνία για το Brexit έχει ουσιαστικά κλείσει.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει γίνει γνωστή καμία πληροφορία για τα δικαιώματα των πολιτών. Πρώτο μέλημα της Μέι είναι να ξεπεράσει το «αγκάθι» που έχει δημιουργηθεί με την Ιρλανδία και στη συνέχεια να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα

Το πρακτορείο Reuters παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας μια επιφύλαξη για το τι θα συμβεί την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.

6 Δεκεμβρίου (;)

Η Μέι πιθανώς να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο διαπραγματευτής Μάικλ Μπαρνιέ μιλήσουν για «επαρκή πρόοδο» μετά την συνάντηση, τότε ο Ντόναλντ Τουσκ θα μοιράσει το προσχέδιο της συμφωνίας στις κυβερνήσεις των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ένωσης.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής.

Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συναντώνται για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής.

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου

Η Τερέζα Μέι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Άμυνα, κοινωνικά ζητήματα, εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό βρίσκονται στην ατζέντα.

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου

Μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι, οι 27 ηγέτες θα συζητήσουν για το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ