ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο Ντεμιρτάς - Δεν παρέστη στη δίκη του

Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο Ντεμιρτάς - Δεν παρέστη στη δίκη του
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/Ideal Images/Burak Kara

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεσή του, τον Φεβρουάριο.

Η δίκη του Ντεμιρτάς, ο οποίος συνελήφθη πέρσι και κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα και υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων, ξεκίνησε την Πέμπτη, στη φυλακή του Σιντζάν, στην περιφέρεια της Άγκυρας.

Στον Ντεμιρτάς δεν επιτράπηκε να παραστεί στο δικαστήριο, για λόγους ασφαλείας, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι και 142 ετών.

Σημειώνεται πως οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν το HDP ότι αποτελεί βιτρίνατου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση πουθεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο το HDP απορρίπτει τις κατηγορίες και καταγγέλλει ότι είναι στόχος εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και κυρίως εξαιτίας της έντονης αντίθεσής του προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόμμα επισημαίνει ότι το κατηγορητήριο, που εκτείνεται σε 500 σελίδες, αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του Ντεμιρτάς, καθώς επικαλείται κυρίως ομιλίες και ανακοινώσεις Τύπου.

Αυτή τη στιγμή εννέα βουλευτές του HDP βρίσκονται στη φυλακή, σύμφωνα με το κόμμα. Πέντεαπό τους 59 βουλευτές του που εξελέγησαν τον Νοέμβριο του 2015 έχουν χάσει την έδρα τους, μεταξύ αυτών και η άλλη συμπρόεδρος του κόμματος η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, που επίσης είναι φυλακισμένη και έχει αντικατασταθεί από τον Σερπίλ Κεμάλμπεϊ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ