ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» των Ευρωπαίων στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

«Όχι» των Ευρωπαίων στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
REUTERS/Geert Vanden Wijngaert/Pool

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έφερε την υπόθεσή του στην Ευρώπη για να ζητήσει από συμμάχους να αναγνωρίσουν, όπως έκαναν οι ΗΠΑ, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όμως αντιμετώπισε μια σταθερή άρνηση από τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών οι οποίοι θεωρούν ότι η κίνηση αυτή συνιστά πλήγμα κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Νετανιάχου δήλωσε πως η κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε δυνατή την ειρήνη στη Μέση Ανατολή «επειδή αναγνώρισε πως η πραγματικότητα είναι η ουσία της ειρήνης, το θεμέλιο της ειρήνης».

Όμως ακόμη και οι στενότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν απορρίψει αυτή τη λογική και υποστηρίζουν πως η μονομερής αναγνώριση της πρωτεύουσας του Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τη βία και να καταστρέψει περαιτέρω τις πιθανότητες για ειρήνη.

Έπειτα από ένα πρόγευμα εργασίας ανάμεσα στον Νετανιάχου και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, η σουηδή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως κανένας από τους Ευρωπαίους που συμμετείχαν σ' αυτή την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση δεν εξέφρασε υποστήριξη για την απόφαση του Τραμπ και καμιά χώρα δεν είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να ανακοινώσει σχέδια για τη μεταφορά της πρεσβείας της.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν πιστεύω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαργκότ Βάλστρομ.

Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που προσέρχονταν στη συνάντηση επαναλάμβαναν τη θέση της Ένωσης ότι τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967 --περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς και της Δυτικής Όχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν-- δεν βρίσκονται εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Η θέση του Ισραήλ φαίνεται πως βρίσκει περισσότερη υποστήριξη σε ορισμένα κράτη της ΕΕ απ' ό,τι σε άλλα. Την περασμένη εβδομάδα το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η τσεχική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Ουγγαρία μπλόκαρε ένα σχέδιο δήλωσης της ΕΕ που καταδίκαζε την κίνηση των ΗΠΑ.

Όμως η Πράγα ανακοίνωσε αργότερα πως δέχεται την κυριαρχία του Ισραήλ μόνο επί της Δυτικής Ιερουσαλήμ και η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως δεν έχει αλλάξει η θέση της υπέρ μιας λύσης των δύο κρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ