ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στις μαζικές παρακολουθήσεις αρχείων από την NSA

Τέλος στις μαζικές παρακολουθήσεις αρχείων από την NSA
Adam Berry/Getty Images/Getty Images

Τέλος στην τακτική παρακολούθησης εκατομμυρίων τηλεφωνικών αρχείων Αμερικανών πολιτών βάζει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας. Ως την Κυριακή αυτή η πρακτική θα αποτελεί παρελθόν και θα αντικατασταθεί από αυστηρά στοχοποιημένες παρακολουθήσεις μέσω δορυφόρων, έγινε γνωστό την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο. 

Όπως επιτάσσει ο νόμος, η NSA θα τερματίσει το πρόγραμμα παρακολουθήσεών της μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το καινούργιο σύστημα, τόνισε ο Λευκός Οίκος.

Η αλλαγή θεωρείται μία σημαντική νίκη για τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων στην ιδιωτική ζωή αλλά και για εταιρείες τεχνολογίας, σε μία στιγμή που το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, μετά την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι.

Το πρόγραμμα της NSA είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, όταν έγινε γνωστό από τον πρώην πράκτορά της, Έντουαρντ Σνόουντεν. Η παύση της λειτουργίας του ουσιαστικά συνέβη έξι μήνες νωρίτερα, όταν "πέρασε" ο αντίστοιχος νόμος. Η απόφαση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μείωση στις υπηρεσίες κατασκοπείας και πληροφόρησης των ΗΠΑ από την Σεπτέμβριο του 2001, όταν και δόθηκαν τεράστια κονδύλια στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με την "Πράξη Ελευθερίας" (Freedom Act), τόσο η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, όσο και οι υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες, δεν μπορούν πλέον να συλλέγουν και να χρησιμοποιούν τηλεφωνικά αρχεία για να εντοπίσουν ύποπτες δραστηριότητες. Τέτοιοι φάκελοι είναι γνωστοί ως "metadata," (μεταστοιχεία ελληνιστί) και αποκαλύπτουν ποιους αριθμούς τηλεφωνούν οι Αμερικανοί πολίτες και τι ώρα τους έκαναν. Δεν αποκαλύπτουν όμως το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Τώρα πια οι πράκτορες και οι ερευνητές των υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν δικαστική εντολή για να ζητήσουν από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να τους διαθέσουν αρχεία συγκεκριμένων ανθρώπων ή ομάδων.

"Η πράξη είναι ένας λογικός συμβιβασμός που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε την χώρα", δήλωσε ο Νεντ Πράις (Ned Price) εκπρόσωπος Τύπου της NSA.

Η προεδρική επιτροπή που μελέτησε το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το καθεστώς των παρακολουθήσεων δεν οδήγησε σε κάποια σημαντική αντιτρομοκρατική ανακάλυψη, η οποία να συσχετίζεται άμεσα με το πρόγραμμα.

Τα metadata τα οποία και συλλέχθηκαν από την Υπηρεσία τα τελευταία πέντε χρόνια θα χρησιμοποιηθούν για καθαρά αρχειακούς σκοπούς", δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Πηγή Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ