ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Οι Αρχές συλλέγουν DNA από τους μουσουλμάνους ολόκληρης επαρχίας

Κίνα: Οι Αρχές συλλέγουν DNA από τους μουσουλμάνους ολόκληρης επαρχίας
REUTERS/Stringer

Στη συλλογή δειγμάτων DNΑ, δαχτυλικών αποτυπωμάτων και άλλων βιομετρικών στοιχείων των μουσουλμάνων κατοίκων της επαρχίας Xinjiang προχωρούν οι κινεζικές αρχές, σε ένα εγχείρημα να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων γενετικού υλικού των Ουιγούρων, του τουρκόφωνου μουσουλμανικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο μέτρο αυτό υπόκεινται όλοι οι Ουιγούροι κάτοικοι της επαρχίας ηλικίας από 12 ετών έως 65 ετών και υπολογίζεται ότι αγγίζει περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στον έλεγχο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων σκανάρισμα της ίριδας και υποχρεωτική καταγραφή των ομάδων αίματος.

Μάλιστα, η συλλογή των εν λόγω δεδομένων συχνά γίνεται μέσω χορηγούμενων από το κράτος ιατρικά τσεκ-απ, και είναι ασαφές εάν οι κάτοικοι γνωρίζουν το που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά.

Επισήμως, τα τσεκ-απ αυτά είναι εθελοντικά, ωστόσο καταγγελίες αναφέρουν ότι οι Αρχές κάλεσαν για υποχρεωτική συμμετοχή σε αυτά.

Όπως προειδοποιεί το Παρατηρητήριο, αυτή η βάση δεδομένων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την "εποπτεία ανθρώπων λόγω εθνικότητας, θρησκείας, πολιτικών απόψεων, ή άσκησης άλλων προστατευμένων δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης".

Η εν λόγω επαρχία είναι από τα πιο αυστηρά ελεγχόμενα μέρη της Κίνας, με την μειονότητα των Ουιγούρων να αντιμετωπίζει αυξημένους ελέγχους τα τελευταία χρόνια, αφού συχνά ξεσπούν βίαια επεισόδια.

Τα βαριά οπλισμένα στρατεύματα στους δρόμους της πόλης είναι ένα κοινό θέαμα και οι αρχές συχνά διεξάγουν μαζικές συγκεντρώσεις για να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην καταπολέμηση των ισλαμιστών εξτρεμιστών, τους οποίους το Πεκίνο κατηγορεί για σειρά επιθέσεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολίτες.

"Η υποχρεωτική καταγραφή των βιολογικών δεδομένων μιας ολόκληρης ομάδας πληθυσμού - συμπεριλαμβανομένου του DNA - αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων" υπογραμμίζει η επικεφαλής του HRW στην Κίνα, Σόφι Ρίτσαρντσον.

"Και είναι ακόμη πιο ενοχλητικό λόγω του γεγονότος ότι γίνεται με το πρόσχημα ενός δωρεάν υγειονομικού προγράμματος", συμπληρώνει. Όπως τονίζει, το πρόγραμμα στην επαρχία Σινγιάνγκ θα έπρεπε να μετονομαστεί σε "Παραβιάσεις για Όλους".

Από την πλευρά τους, οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα έχει στόχο να βοηθήσει τα ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού, καθώς και η "κοινωνική σταθερότητα", όρος που συχνά χρησιμοποιείται για την καταστολή των επικριτών του καθεστώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ