ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η επόμενη φάση διαπραγματεύσεων του Brexit με την υπογραφή του Ευρωκοινοβουλίου

Ξεκινά η επόμενη φάση διαπραγματεύσεων του Brexit με την υπογραφή του Ευρωκοινοβουλίου
EPA/OLIVIER HOSLET/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του για το Brexit, όπου σημείωσε ότι έχει γίνει επαρκής πρόοδος κατά τις διαπραγματεύσεις. Είναι ένα σημαντικό στάδιο που επιτρέπει να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Σώματος, Αντόνιο Ταγιάνι αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Από τους 686 ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο και έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 556 ψήφισαν υπέρ, 62 κατά και 68 απείχαν.

Οι ευρωβουλευτές συνιστούν ως εκ τούτου στους 27 ηγέτες της ΕΕ (εκτός Βρετανίας) να αποφασίσουν την Παρασκευή, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, το πέρασμα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επιμένουν πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, όπως εκφράστηκαν στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις Βρυξέλλες.

Στο ψήφισμά τους εκφράζουν επίσης σαφώς τη δυσαρέσκειά τους για τις αντιφατικές δηλώσεις, την Κυριακή, του Βρετανού υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Σχόλια όπως αυτά που έκανε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, που χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων μια ‘απλή διακήρυξη προθέσεων’, θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση καλής πίστης που εγκαθιδρύθηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Ο Ντέιβις δήλωσε την Κυριακή πως το Λονδίνο δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του διαζυγίου του, ύψους 40 έως 45 εκατομμυρίων ευρώ, στην ΕΕ παρά μόνο αν καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε επίσης τον μη δεσμευτικό, κατά την άποψή του, χαρακτήρα του συμβιβασμού που υπογράφτηκε την Παρασκευή.

Ο συμβιβασμός αυτός αφορά κυρίως τις αρχές της οικονομικής διευθέτησης του Brexit στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου του 2019. Ανοίγει τον δρόμο για συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο, στις οποίες οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Μπαρνιέ: Αποκλείεται να υπάρξει εμπορική συμφωνία πριν το Brexit

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, ο Βέλγος φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, δήλωσε σήμερα ότι μίλησε χθες με τον Ντέιβιντ Ντέιβις. «Με διαβεβαίωσε πως δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή του, ούτε εκείνη της βρετανικής κυβέρνησης, να υπαναχωρήσουν, να ανακαλέσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε εκ νέου το Λονδίνο να μην προσπαθήσει να υπαναχωρήσει σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες που περιλαμβάνει σειρά όρων ώστε να υπάρξει ένα συναινετικό διαζύγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ