ΚΟΣΜΟΣ

Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας: «Η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης»

Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας: «Η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης»
REUTERS/Kayhan Ozer/Pool

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή, με τους ηγέτες 57 μουσουλμανικών κρατών να ζητούν πλέον ανοιχτά την αναγνώριση της «Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους της Παλαιστίνης» και να χαρακτηρίζουν την απόφαση Τραμπ «άκυρη».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας –ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τον ΟΗΕ- εξέδωσε σήμερα μια κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι θεωρούν την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ως «απόσυρση της χώρας από το ρόλο του διαμεσολαβητή της ειρήνης».

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ.Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη», προσθέτουν.

Εκτιμούν, επίσης, πως η απόφαση του Τραμπ καλλιεργεί τον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των συζητήσεων.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι θα ήταν «απαράδεκτο» οι ΗΠΑ να παίζουν ρόλο διαμεσολαβητή, καθώς είναι προκατειλημμένες υπέρ του Ισραήλ».

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Όπως είπε, οι Παλαιστίνιοι συζητούσαν με την κυβέρνηση Τραμπ με την ελπίδα να καταλήξουν στη «συμφωνία του αιώνα» αλλά αντί αυτού έλαβαν «το χαστούκι του αιώνα».

Κόντρες

Παρότι η κοινή αυτή ανακοίνωση είναι μια σπάνια στιγμή ενότητας μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων δεν έλειψαν και οι… έριδες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του ζήτησε να αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη». Χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ, όμως, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλότερους τόνους.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Αίγυπτος έστειλαν υπουργούς στην σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη και δεν πήγαν οι ηγέτες, την ώρα που άλλοι μουσουλμάνοι αρχηγοί κρατών έσπευσαν να δώσουν το «παρών».

Πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άσκησε κριτική στα αραβικά κράτη: «Κάποια αραβικά κράτη έδωσαν αδύναμες απαντήσεις. Φαίνεται ότι κάποιες χώρες φοβούνται πολύ τις ΗΠΑ».

Νετανιάχου: Δεν μου προκάλεσε έκπληξη η ανακοίνωση των ηγετών των μουσουλμανικών χωρών


Λίγη ώρα αργότερα, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν του «προκάλεσε έκπληξη» η ανακοίνωση των ηγετών των μουσουλμανικών χωρών που κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Όλες αυτές οι ανακοινώσεις δεν μας προκαλούν έκπληξη», τόνισε ο Νετανιάχου, σε μια ομιλία του έπειτα από αυτό το κάλεσμα των μουσουλμανικών χωρών στη διεθνή κοινότητα, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ Εμανουέλ Ναχσόν χαρακτήρισε «προκλητικό» το τελικό ανακοινωθέν του Οργανισμού.

«Θα ήταν καλύτερο οι Παλαιστίνιοι να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να δράσουν για την ειρήνη, όχι με εξτρεμισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουν ένα ακόμη γεγονός για την Ιερουσαλήμ: δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά επίσης έχουμε ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας στην Ιερουσαλήμ για όλες τις θρησκείες και είμαστε εμείς που το εφαρμόζουμε στην Μέση Ανατολή, όπως κανείς άλλος», είπε χαρακτηριστικά.

«Στο τέλος, η αλήθεια θα επικρατήσει και πολλές άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερή Πόλη» ισχυρίστηκε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ