ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλόπνοο σχέδιο: Το κανάλι που θα συνδέει τον Δούναβη με το Αιγαίο – Τι γράφουν γερμανικά μέσα

Μεγαλόπνοο σχέδιο: Το κανάλι που θα συνδέει τον Δούναβη με το Αιγαίο – Τι γράφουν γερμανικά μέσα
eurokinissi/ Φωτογραφία αρχείου

Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Σερβία θέλουν να χτίσουν ένα κανάλι το οποίο σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «θα μπορούσε να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων». Αυτό επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt  σε δημοσίευμα στην διαδικτυακή της έκδοση, κάνοντας αναφορά στα σχέδια για την κατασκευή καναλιού που θα συνδέει τον Δούναβη με τη Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα «εντυπωσιακό έργο» με στόχο τη σύνδεση του Δούναβη μέσω του Μοράβα με τον Αξιό, ο οποίος εκβάλλει στον Θερμαϊκό Κόλπο, «δυτικά της Θεσσαλονίκης στο Αιγαίο», σημειώνει το δημοσίευμα. Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο, θα ήταν ένα από τα μακρύτερα της Ευρώπης, αναφέρει ακόμα και προσθέτει πως «αναζητούνται επενδυτές για την κάλυψη του υψηλού κόστους».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τεράστιο έργο θα μπορούσε να φτάσει τα 17 δισ. ευρώ σε κόστος. Η κατασκευή του θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε έξι μήνες, από τη στιγμή που θα βρεθούν οι επενδυτές, ενώ διευκρινίζεται ακόμα ότι κινεζικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Η Die Welt κάνει αναφορά και στις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είπε ότι κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Djordje Ivanov του έδωσε ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται το όνειρο γι’αυτό το κανάλι.

Στο σχέδιο για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου αναφέρεται και το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv στη διαδικτυακή του έκδοση.

«Το όνειρο ενός καναλιού. Ένα φιλόδοξο κατασκευαστικό εγχείρημα συναρπάζει πολιτικούς στα Βαλκάνια: Έλληνες, Σκοπιανοί και Σέρβοι θέλουν να διανοίξουν ένα κανάλι ναυσιπλοΐας, το οποίο πρόκειται να συνδέει τον Δούναβη με τη Μεσόγειο. Το οραματικό σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει το δίκτυο σε εκτενές δημοσίευμα.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει το εγχείρημα «ιστορικών διαστάσεων» με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Όπως παρατηρεί το n-tv επικαλούμενο αναφορές ελληνικών μέσων ενημέρωσης, «θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ