ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Κατεβαίνω στις εκλογές του 2018 ως ανεξάρτητος υποψήφιος

Πούτιν: Κατεβαίνω στις εκλογές του 2018 ως ανεξάρτητος υποψήφιος
ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL

Για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα αλλά και τις προεδρικές εκλογές του 2018 μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, που αποκάλυψε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, χωρίς τη στήριξη του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η επικοινωνία μεταξύ της ομάδας του Τραμπ και Ρώσων αξιωματούχων την περασμένη χρονιά ήταν «φυσιολογικές», όπως τις χαρακτήρισε.

Έσπευσε, μάλιστα, να συμπληρώσει ότι η αντιπολίτευση στις ΗΠΑ δεν δείχνει έμπρακτα ότι σέβεται όλους όσους εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ διερευνούν σε βάθος τις σχέσεις του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με αξιωματούχους της Ρωσίας. Από την πρώτη στιγμή, όμως, ο κ. Πούτιν έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

«Τα έχουν εφεύρει εκείνοι που είναι αντίθετοι στον Τραμπ και θέλουν να κάνουν τη δουλειά του να μοιάζει παράνομη» τόνισε ο κ. Πούτιν.

Προσέθεσε δε, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν υπεύθυνος για ορισμένα «σοβαρά επιτεύγματα» αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικά».

«Πιθανός τομέας συνεργασίας με τις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα»

Αναφερόμενος στην «κρίση» με τη Βόρεια Κορέα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί έναν πιθανό τομέα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Επέμεινε, όμως, ότι η Ουάσινγκτον προκάλεσε τη Βόρεια Κορέα να παραβεί ορισμένες συμφωνίες και εξέφρασε την θέση πως και οι δύο πλευρές «πρέπει να ηρεμήσουν».

Για τις εκλογές

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2018. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να είναι υποψήφιος αλλά σήμερα αποκάλυψε ότι θα είναι ανεξάρτητος και δεν θα κατέβει στις εκλογές με τη στήριξη του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».

Ερωτηθείς για τους αντιπάλους του για την προεδρία, ο ίδιος απάντησε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει προσφέρει σοβαρές προτάσεις για τη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των πολιτών μέχρι στιγμής.

«Δεν είναι δική μου δουλειά να γαλουχώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

«Αλλά… Σκεφτόμουν, όμως, ότι το πολιτικό μας περιβάλλον πρέπει να είναι αντίστοιχα ανταγωνιστικό με το οικονομικό…».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ