ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά πάλι τη φαλαινοθηρία η Ιαπωνία

Ξεκινά πάλι τη φαλαινοθηρία η Ιαπωνία
Asahi Shimbun via Getty Images/Ideal Image

Η Ιαπωνία αποφάσισε να αρχίσει στα τέλη Μαρτίου τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική. Η συγκεκριμένη τακτική είχε ανασταλεί πέρυσι. Τώρα, το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει τον Μάρτιο του 2014 ότι η φαλαινοθηρία της Ιαπωνίας στην Ανταρκτική, που διαρκεί δεκαετίες, πρέπει να σταματήσει, ωθώντας το Τόκιο να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας αυτής για την περίοδο 2014-2015.

Όμως η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας ειδοποίησε την Παρασκευή τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (ΔΕΦ) ότι η Ιαπωνία θα ξαναρχίσει τη φαλαινοθηρία την περίοδο 2015-2016 με βάση ένα αναθεωρημένο σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι θα μειωθούν κατά τα δύο τρίτα οι ρυγχοφάλαινες που θα αλιεύονται, ο αριθμός τους δηλαδή δεν θα ξεπερνά τις 333. Η υπηρεσία υποστήριξε πως αυτό είναι επιστημονικά λογικό, σύμφωνα με έγγραφό της που υπεβλήθη στη ΔΕΦ.

Η Ιαπωνία άρχισε αυτήν που αποκαλεί φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς το 1987, έναν χρόνο αφότου τέθηκε σε ισχύ το διεθνές μορατόριουμ της φαλαινοθηρίας.

Το Τόκιο επιχειρηματολογεί ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν απειλούνται με εξαφάνιση και ότι η βρώση φαλαινών αποτελεί μέρος της γαστρονομικής παράδοσης των Ιαπώνων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ