ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σημαντικά χαρτοφυλάκια αναλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα

Αυστρία: Σημαντικά χαρτοφυλάκια αναλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα
REUTERS/Leonhard Foeger

Ο εκπρόσωπος του αυστριακού συντηρητικού κόμματος δήλωσε ότι με βάση τη συμφωνία, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ), θα λάβει τα υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας.

Ειδικότερα, ο Χέρμπερτ Κικλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, θα είναι ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Μάριο Κούνασεκ θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας και η ειδική στο διεθνές δίκαιο Καρίν Νέισλ, παρότι δεν είναι μέλος του FPO, θα είναι η υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτης του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP), αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος. Το κόμμα του θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα, ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι το στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας, Χάρτβιγκ Λέγκερ, θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.

Την Παρασκευή, το συντηρητικό κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς και το FPÖ κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, γεγονός που ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (OVP) της Αυστρίας αλλά και που σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα, μετά την επίσημη επικύρωση των όρων της συμφωνίας από τα δύο κόμματα.

2017 12 15T202955Z 424113541 UP1EDCF1KXVGJ RTRMADP 3 AUSTRIA POLITICS DEAL 1

REUTERS/Leonhard Foeger

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες σημείωσαν ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε θα παρουσιαστούν αύριο, Κυριακή, έπειτα από τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρόεδρο της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, όπου επικράτησε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ÖVP.

Σημειώνεται πως το FPÖ είχε κυβερνήσει με τους συντηρητικούς το διάστημα 2000- 2007.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ