ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ινδονήσιοι στο πλευρό των Παλαιστίνιων για την Ιερουσαλήμ

Οι Ινδονήσιοι στο πλευρό των Παλαιστίνιων για την Ιερουσαλήμ
REUTERS/Darren Whiteside

Δεκάδες χιλιάδες Ινδονήσιοι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Τζακάρτα διαδηλώνοντας κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, στη μεγαλύτερη και τελευταία χρονικά εκδήλωση υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, είναι θερμός υποστηρικτής του παλαιστινιακού ζητήματος.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Συμβούλιο των ινδονήσιων ουλεμάδων, τη μεγαλύτερη ισλαμική αρχή στη χώρα, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και άλλων μουσουλμανικών οργανώσεων.

Περίπου 80.000 Ινδονήσιοι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εθνικό Μνημείο, έναν πύργο στο κέντρο της πρωτεύουσας, υψώνοντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν «απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

2017 12 17T043341Z 1895274960 RC1105B0EDA0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL INDONESIA

REUTERS/Darren Whiteside

«Είμαι αλληλέγγυος ως μουσουλμάνος με τους αδελφούς και τις αδελφές μου στην Παλαιστίνη. Εκεί βρίσκεται το Τέμενος Αλ-'Ακσα, το ιστορικό τζαμί των μουσουλμάνων», δήλωσε ο Χερμαουάτι, ο οποίος όπως πολλοί Ινδονήσιοι έχει ένα μόνο όνομα.

Οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι ντυμένοι στα λευκά, κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπαναχωρήσουν στην απόφασή τους.

2017 12 17T043339Z 1864745410 RC1B88B416A0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL INDONESIA

REUTERS/Darren Whiteside

Ο ινδονήσιος υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων και ο κυβερνήτης της Τζακάρτα ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί λίγα μόλις βήματα από την αμερικανική πρεσβεία.

«Έργο της κυβέρνησης δεν είναι να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της πλειονότητας των Ινδονήσιων;», ρώτησε ο υπουργός Λούκμαν Χακίμ Σαϊφουντίν τους διαδηλωτές πριν απαντήσει:

Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκτήσει η Παλαιστίνη τα δικαιώματά της και την ανεξαρτησία της.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ προς την πόλη αυτή προκάλεσε θύελλα διεθνών αντιδράσεων, μεταξύ τους αυτήν του Ινδονήσιου προέδρου Τζόκο Ουιντόντο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ