ΚΟΣΜΟΣ

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ουάσινγκτον με νεκρούς και τραυματίες (pics&vids)

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ουάσινγκτον με νεκρούς και τραυματίες (pics&vids)
Courtesy Brooke Bova/Washington State Patrol/Handout via REUTERS

«Αρκετοί άνθρωποι» σκοτώθηκαν και άλλοι 77 τραυματίστηκαν όταν τρένο του Αμερικανικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Amtrak εκτροχιάστηκε στην κομητεία Πιρς της Ουάσινγκτον και έπεσε από γέφυρα σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο Associated Press αλλά ζήτησε να μην κατονομαστεί, έκανε λόγο για έξι νεκρούς αλλά εκτίμησε ότι ο δραματικός απολογισμός θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί» δήλωσε με τη σειρά του ο Εντ Τρόιγερ, αξιωματικός στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Πιρς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό. Έκανε, όμως, λόγο ένα σκηνικό «πραγματικά τρομακτικό».

Σύμφωνα με το CNNi, από τους 77 τραυματίες, τέσσερις φέρουν σοβαρά τραύματα και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σοβαρή.

H αμαξοστοιχία 501, που έκανε το παρθενικό της ταξίδι, εκτροχιάστηκε λίγο πριν τις 8 π.μ. τοπική ώρα και παρέσυρε αυτοκίνητα που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο.

«Αρκετοί οδηγοί τραυματίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο αλλά δεν σκοτώθηκε κανένας από τους οδηγούς» έγραψε το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Πιρς στο Twitter.

Στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών της πολιτείας και η αστυνομία διακρίνονται τουλάχιστον 2 συρμοί να έχουν πέσει και από τις δύο πλευρές της γέφυρας πάνω στο οδόστρωμα στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ολύμπια με την Τακόμα.

Η Amtrak ανακοίνωσε ότι με το τρένο ταξίδευαν περίπου 78 επιβάτες και πέντε εργαζόμενοι την ώρα του εκτροχιασμού.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ουάσιγκτον δείχνει «παραπάνω από το ότι πρέπει να εγκριθεί άμεσα το σχέδιό μας για τις υποδομές. Επτά τρισ. δολάρια δαπανήθηκαν στη Μέση Ανατολή την ώρα που οι δρόμοι μας, οι γέφυρες, τα τούνελ, οι σιδηροδρομικές γραμμές και άλλα γκρεμίζονται».

«Όχι για πολύ» έγραψε ο κ. Τραμπ, που περίπου 10 λεπτά αργότερα επανήλθε με νέο tweet: «Η σκέψη μου και οι προσευχές μου είναι με όσους εμπλέκονται στο δυστύχημα».

«Ο κόσμος ούρλιαζε»

«Είχαμε μόλις διέλθει από την πόλη Ντίποντ και πιστεύω ότι ετοιμαζόμασταν να περάσουμε από μια στροφή» περιέγραψε ο Κρις Κάρνες στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KIRO-TV.

«Ξαφνικά ακούσαμε έναν οξύ ήχο, νιώσαμε ότι πέφταμε από έναν λόφο. Κατόπιν πεταχτήκαμε από τις θέσεις μας, τα παράθυρα έσπασαν, τα πάντα ακινητοποιήθηκαν, νερό έτρεχε από το τρένο και ο κόσμος ούρλιαζε».

«Οι ράγες στο σιδηροδρομικό δίκτυο είχαν εκσυγχρονιστεί για να μπορούν να υποστηρίξουν τις μεγάλες ταχύτητες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το δυστύχημα συνέβη σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας της πολιτείας και στην ίδια απόσταση από το νότιο τμήμα της στρατιωτικής βάσης McChord.

«Βρισκόμαστε ακριβώς νότια της στρατιωτικής βάσης» περιέγραψε στο CNN ένας οδηγός που βρισκόταν στον δρόμο όταν συνέβη το δυστύχημα. «Πολλοί βγήκαν από τα οχήματά τους και έσπευσαν να βοηθήσουν (…)» εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ