ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα (pics&vids)

Ουάσινγκτον: Νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα (pics&vids)
EPA/PIERCE COUNTY SHERIFF / HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρείς νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ουάσινγκτον.

Τρένο του Αμερικανικού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Amtrak εκτροχιάστηκε στην κομητεία Πιρς και έπεσε από γέφυρα σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, παρασύροντας αυτοκίνητα.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για περισσότερους νεκρούς, όμως τα στοιχεία της αστυνομίας της Πολιτείας αναφέρουν πως υπήρξαν τρία θύματα. Όλοι οι νεκροί είναι άτομα που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως αυξηθεί καθώς ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

H αμαξοστοιχία 501, που έκανε το παρθενικό της ταξίδι, εκτροχιάστηκε λίγο πριν τις 8 π.μ. τοπική ώρα. Αρκετοί μοτοσικλετιστές και οδηγοί αυτοκινήτων χτυπήθηκαν από τα οχήματα που έπεσαν από την αμαξοστοιχία - μεταφέρονταν εντός της - αλλά δεν υπήρξε κανένας νεκρός ανάμεσά τους.

Σχεδόν όλα τα βαγόνια του επιβατικού συρμού με 77 επιβάτες και 7 εργαζομένους εκτροχιάστηκαν καθώς περνούσε μια ανισόπεδη διάβαση και πολλά κατέληξαν στον αυτοκινητόδρομο από κάτω στο βορειοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ.

«Μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν τρία θύματα σε αυτό το στάδιο», μετά τον εκτροχιασμό του συρμού που εκτελούσε το δρομολόγιο 501 από το Σιάτλ στο Πόρτλαντ, χρησιμοποιώντας νέες σιδηροτροχιές για πρώτη φορά, ανέφερε η Μπρουκ Μπόβα, εκπρόσωπος της πολιτειακής αστυνομίας της Ουάσινγκτον, διευκρινίζοντας ότι «περίπου 100» άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν υπάρχει ακόμη εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία, ωστόσο υπάρχουν υποθέσεις για την ταχύτητα με την οποία κινούνταν η αμαξοστοιχία. Ο πρόεδρος της επιχείρησης εξήγησε μετά το δυστύχημα στο CNNi πως η τεχνολογία που μειώνει αυτόματα την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας όταν «αισθάνεται» ότι το τρένο τρέχει, δεν λειτούργησε. Ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ταχύτητα.

Ώρες μετά το δυστύχημα τα σωστικά συνεργεία παραμένουν στο σημείο ώστε να διασώσουν τυχόν εγκλωβισμένους στα οχήματα που συμμετείχαν στο περιστατικό.

«Ο κόσμος ούρλιαζε»

«Είχαμε μόλις διέλθει από την πόλη Ντίποντ και πιστεύω ότι ετοιμαζόμασταν να περάσουμε από μια στροφή» περιέγραψε ο Κρις Κάρνες στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KIRO-TV.

«Ξαφνικά ακούσαμε έναν οξύ ήχο, νιώσαμε ότι πέφταμε από έναν λόφο. Κατόπιν πεταχτήκαμε από τις θέσεις μας, τα παράθυρα έσπασαν, τα πάντα ακινητοποιήθηκαν, νερό έτρεχε από το τρένο και ο κόσμος ούρλιαζε».

«Οι ράγες στο σιδηροδρομικό δίκτυο είχαν εκσυγχρονιστεί για να μπορούν να υποστηρίξουν τις μεγάλες ταχύτητες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το δυστύχημα συνέβη σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας της πολιτείας και στην ίδια απόσταση από το νότιο τμήμα της στρατιωτικής βάσης McChord.

«Βρισκόμαστε ακριβώς νότια της στρατιωτικής βάσης» περιέγραψε στο CNNi ένας οδηγός που βρισκόταν στον δρόμο όταν συνέβη το δυστύχημα. «Πολλοί βγήκαν από τα οχήματά τους και έσπευσαν να βοηθήσουν (…)» εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ