ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Με ταχύτητα υπερδιπλάσια του επιτρεπτού ορίου κινούνταν η μοιραία αμαξοστοιχία

Ουάσινγκτον: Με ταχύτητα υπερδιπλάσια του επιτρεπτού ορίου κινούνταν η μοιραία αμαξοστοιχία
REUTERS/Steve Dipaola

Με 130 χλμ/ώρα, με όριο τα 50, έτρεχε η επιβατική αμαξοστοιχία της Amtrak που εκτροχιάστηκε χθες στο βόρειο τμήμα της πόλης Ολύμπια, της πρωτεύουσας της πολιτείας της Ουάσινγκτον, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος.

Από το δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ περισσότεροι από 100 είναι τραυματισμένοι. Ορισμένοι εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, πράγμα προκαλεί ανησυχία για αύξηση του τραγικού απολογισμού. Όλοι οι νεκροί είναι άτομα που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

H αμαξοστοιχία 501, που έκανε το παρθενικό της ταξίδι, εκτροχιάστηκε λίγο πριν τις 8 π.μ. τοπική ώρα. Αρκετοί μοτοσικλετιστές και οδηγοί αυτοκινήτων χτυπήθηκαν από τα οχήματα που έπεσαν από την αμαξοστοιχία - μεταφέρονταν εντός της - αλλά δεν υπήρξε κανένας νεκρός ανάμεσά τους.

Σχεδόν όλα τα βαγόνια του επιβατικού συρμού με 77 επιβάτες και 7 εργαζομένους εκτροχιάστηκαν καθώς περνούσε μια ανισόπεδη διάβαση και πολλά κατέληξαν στον αυτοκινητόδρομο από κάτω στο βορειοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ.

«Μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν τρία θύματα σε αυτό το στάδιο», μετά τον εκτροχιασμό του συρμού που εκτελούσε το δρομολόγιο 501 από το Σιάτλ στο Πόρτλαντ, χρησιμοποιώντας νέες σιδηροτροχιές για πρώτη φορά, ανέφερε η Μπρουκ Μπόβα, εκπρόσωπος της πολιτειακής αστυνομίας της Ουάσινγκτον, διευκρινίζοντας ότι «περίπου 100» άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος της επιχείρησης εξήγησε μετά το δυστύχημα στο CNNi πως η τεχνολογία που μειώνει αυτόματα την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας όταν «αισθάνεται» ότι το τρένο τρέχει, δεν λειτούργησε. Ωστόσο ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ταχύτητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ