ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση 4χρονου Αφγανού από το σημείο βομβιστικής επίθεσης

Διάσωση 4χρονου Αφγανού από το σημείο βομβιστικής επίθεσης
REUTERS/Omar Sobhani/File photo

Ο 4χρονος Αλί Αχμάντ στέκεται ακίνητος και σαστισμένος καθώς έχει μόλις γίνει αυτόπτης μάρτυρας μιας βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και μαχητών που ξέσπασαν με αφορμή μια επίθεση σε σιιτικό τέμενος στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Μόλις οι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται την παρουσία του μικρού παιδιού στο σημείο, προσπαθούν να το σώσουν, δίνοντάς του οδηγίες για το πώς να φτάσει κοντά τους με ασφάλεια κι αυτήν ακριβώς τη στιγμή κατάφερε να απαθανατίσει με την κάμερά του ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Omar Sobhani.

«Ήταν Παρασκευή απόγευμα όταν ενημερώθηκα για μια επίθεση από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σε ένα σιιτικό τέμενος, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες», θυμάται ο φωτογράφος, που έζησε τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση, που σημειώθηκε στις 25 Αυγούστου του 2017.

«Έφτασα οδηγώντας στο σημείο όπου υπήρχαν ήδη πολλοί άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Τότε είδα τρεις ένοπλους αστυνομικούς, να στέκονται στην κύρια είσοδο, παίρνοντας βεβαίως τις απαραίτητες προφυλάξεις, και να φωνάζουν σε κάποιον. Πλησίασα, έχοντας βρει κι εγώ ένα ασφαλές σημείο από το οποίο είχα οπτική επαφή και τότε μπόρεσα να δω τον Αλί Αχμάντ, το αγόρι της φωτογραφίας. Έπαιζε, την ώρα που ο παππούς του προσευχόταν μέσα στο τέμενος όταν έγινε η επίθεση. Το παιδί έμοιαζε εντελώς σαστισμένο, καθώς άκουγε τους πυροβολισμούς, αλλά και τις φωνές των αστυνομικών», λέει ο Omar Sobhani, σημειώνοντας πως πρόλαβε να τραβήξει μερικές φωτογραφίες πριν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του ζητήσουν να εγκαταλείψει την περιοχή, ωστόσο ήταν σίγουρος πως εκείνη με τον Αλί Αχμάντ ήταν μια από τις κορυφαίες του.

Οι προσδοκίες του δικαιώθηκαν, καθώς μέσα σε λίγα μόλις λεπτά η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των social media. Η εικόνα ενός μικρού παιδιού που δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε γύρω του, έκανε πολλούς ανθρώπους να αντιδράσουν.

Ο παππούς του Αλί έχασε τη ζωή του σε αυτή την επίθεση, ενώ το μικρό αγόρι τελικά διασώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο πατέρας του μικρού, που ήταν κοντά αλλά όχι μέσα στο τέμενος όταν έγινε η έκρηξη, έτρεξε αμέσως να δει τι έχει συμβεί στην οικογένειά του.

«Τηλεφώνησα στο κινητό του πατέρα μου, όμως απάντησε ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι σκότωσαν τον παππού και μου ζήτησε να πάω να τον πάρω με το αυτοκίνητο», θυμάται ο πατέρας του Αλί, Σαγιέντ Μπασίρ και συνεχίζει: «τρέχαμε παντού ψάχνοντάς τον, αλλά η αστυνομία μας σταματούσε και δεν μας επέτρεπε να πλησιάσουμε στο σημείο της επίθεσης».

Μετά την κηδεία του παππού, ο φωτογράφος του Reuters επισκέφθηκε τον μικρό Αλί στο σπίτι του, όμως δεν κατάφερε να μιλήσει. «Ήταν σαν να μην θυμόταν τίποτα από ό,τι είχε συμβεί», λέει ο Sobhani.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ