ΚΟΣΜΟΣ

Υπαινιγμοί Πούτιν για ευθύνη των ΗΠΑ στην κατάρριψη του μαχητικού

Υπαινιγμοί Πούτιν για ευθύνη των ΗΠΑ στην κατάρριψη του μαχητικού
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool

Η Ρωσία δεν ενημέρωσε τις στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με το σχέδιο πτήσης των αεροσκαφών της, πριν την κατάρριψη του μαχητικού της από την Τουρκία, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν δώσει λεπτομερή αναφορά στην Τουρκία για για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα την Πέμπτη, ο Πούτιν είπε ότι «έχουμε ενημερώσει τους Αμερικανούς εταίρους μας, σχετικά με το πότε και πού τα ρωσικά αεροσκάφη επιχειρούν. Ήταν "ακριβώς" τότε που η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό,» δήλωσε ο Πούτιν.

Το Πεντάγωνο δεν σχολίασε άμεσα τα σχόλια του Πούτιν, αλλά αναγνώρισε ότι στο παρελθόν η Ρωσία έχει δώσει στην αμερικανική ηγεσία βασικές κατευθύνσεις πριν από κάποιες επιχειρήσεις. Αυτού του είδους οι επικοινωνίες στοχεύουν στην αποτροπή δυστυχημάτων μεταξύ των δυνάμεων που διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή.

Οι συμμαχικές δυνάμεις των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ κατηγορούν την Μόσχα ότι επικεντρώνεται σε περιοχές όπου βρίσκονται αντάρτες που στρέφονται κατά του Άσαντ, ο οποίος είναι σύμμαχος της Ρωσίας.

Η Τουρκία, από την άλλη, που στοχεύει στην απομάκρυνση του Άσαντ, ισχυρίζεται ότι δεν επιδίωκε την κατάρριψη του αεροσκάφους αλλά αντέδρασε σύμφωνα με τους κανονισμούς εμπλοκής μετά από παραβίαση του εναέριου χώρου της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε την απάντηση «μια αυτόματη αντίδραση» με βάση τις εντολές που έχει λάβει η ηγεσία του στρατού.

Από την πλευρά της η Μόσχα επιμένει ότι δεν έφυγε ποτέ από τον εναέριο χώρο της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ