ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η FSB απέτρεψε 23 τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017

Ρωσία: Η FSB απέτρεψε 23 τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/SERGEI ILNITSKY

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) απέτρεψε το 2017, συνολικά 23 τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, σύμφωνα με τον αρχηγό της Υπηρεσίας, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, που μίλησε στην εφημερίδα Rossiskaya Gazeta.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα τελευταία έξι χρόνια μειώθηκε ουσιαστικά κατά δέκα φορές ο αριθμός των τρομοκρατικών πράξεων που διαπράττονται στην Ρωσία.

Ο επικεφαλής της FSB είπε επίσης στη συνέντευξη του ότι από το 2012 έχουν καταδικαστεί περισσότερα από 130 στελέχη και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι επιδίωξαν να διεισδύσουν σε διάφορες κρατικές δραστηριότητες. Εκτός των άλλων, τα τελευταία πέντε χρόνια η FSB, σύμφωνα με το Μπόρτνικοφ, απέτρεψε εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίας θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει οικονομικές ζημιές ύψους 900 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, επισημαίνοντας ότι για οικονομικά εγκλήματα που σχετίζονται με θέματα διαφθοράς έχουν καταδικαστεί 13.000 άτομα, που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας, αλλά και σε ανώτερα και κατώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο επικεφαλής της FSB είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι παρά την πολυπλοκότητα των υποθέσεων που σχετίζονται με τον παράνομο πλουτισμό, οι προσπάθειες για την πάταξη της διαφθοράς θα συνεχισθούν ανεξάρτητα από τις θέσεις και τα αξιώματα που έχουν οι τυχόν εμπλεκόμενοι.

Παράλληλα, τόνισε ότι: «έχει εξακριβωθεί ότι περίπου 4.500 Ρώσοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στο πλευρό τρομοκρατών».

Έως τώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αναφέρει ότι 2.900 Ρώσοι τζιχαντιστές, που προέρχονται κυρίως από τις μουσουλμανικές Δημοκρατίες του Καυκάσου, πολεμούν στο Ιράκ και Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 9.500 πολίτες έχουν δικαστεί στην Ρωσία τα τελευταία πέντε χρόνια «για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή τον εξτρεμισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ