ΚΟΣΜΟΣ

Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία: Τι δείχνει το πρώτο exit poll

Περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία: Τι δείχνει το πρώτο exit poll
REUTERS/Juan Medina

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη. Αυτό κατέδειξε το exit poll που δημοσίευσε η εφημερίδα La Vanguardia, λίγο μετά το κλείσιμο των κάλπεων.

Βάσει του exit poll, οι CIUDADANOS που υποστηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία και το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας, οι ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA εμφανίζονται να συγκεντρώνουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών στο νέο κοινοβούλιο με τους πρώτους να έχουν μικρό προβάδισμα (34-37 και 34-36 αντίστοιχα).

Ωστόσο, τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας αναμένεται να εξασφαλίζουν 67-71 έδρες εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το exit poll.

Μεγάλη συμμετοχή από τους Καταλανούς

Περισσότεροι από τα 2/3 των Καταλανών ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες έως αργά το απόγευμα για να ψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές, μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του αυτονομιστικού κινήματος στην ισπανική περιφέρεια.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 68,32% στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), υψηλότερο κατά 5% και πλέον σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφθεί την ίδια ώρα ποσοστό 63,12%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ