ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στους δρόμους 100.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ενόψει των Χριστουγέννων

Γαλλία: Στους δρόμους 100.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ενόψει των Χριστουγέννων
REUTERS/Benoit Tessier

Σχεδόν 100.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (αστυνομικοί, στρατοχωροφύλακες και άλλοι στρατιωτικοί) θα κινητοποιηθούν την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των Γάλλων πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ η τζιχαντιστική απειλή παραμένει υψηλή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

«Με στόχο να εγγυηθούμε την ασφάλεια (των πολιτών) την 24η και 25η Δεκεμβρίου, 54.000 αστυνομικοί, 36.000 στρατοχωροφύλακες και 7.000 στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle, συνολικά 97.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν στο σύνολο της επικράτειας» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ο αριθμός των μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου που θα αναπτυχθούν για τα Χριστούγεννα θα είναι μεγαλύτερος κατά 6.000 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η δημοφιλέστερη χριστιανική εορτή «πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο όπου η τρομοκρατική απειλή παραμένει υψηλή» τόνισε ο Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια των Γάλλων όπως και των τουριστών» αποτελεί την «απόλυτη προτεραιότητα» για τον ίδιο.

Περιμετρικά του ναού της Παναγιάς των Παρισίων, που την επισκέπτονται 13 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως, «θα αναπτυχθούν» επιπλέον δυνάμεις αυτό το Σαββατοκύριακο, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπουέ. Συνολικά 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή στο Παρίσι και στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, με τη συνδρομή των στρατιωτών της Sentinelle.

Για τον Ζεράρ Κολόμπ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός «να δούμε μεμονωμένα πρόσωπα να περάσουν στη δράση, συχνά με στοιχειώδη μέσα που μπορούν ωστόσο να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα».

Μια περίμετρος προστασίας θα οριστεί από την Κυριακή στις 18.00 έως τη Δευτέρα στις 21.00 στην Παναγιά των Παρισίων, ενώ συνολικά η αστυνομία θα εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας σε περισσότερους από 650 θρησκευτικούς χώρους.

Ιδιαίτερη θα είναι η προσοχή των αρχών στις 45 χριστουγεννιάτικες αγορές, τα εμπορικά κέντρα και τα τουριστικά αξιοθέατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ