H κλιματική αλλαγή θα πυροδοτήσει νέο προσφυγικό «κύμα» προς την Ε.Ε.
Η ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να τριπλασιάσει τον αριθμό των μεταναστών που καταφθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2100, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η ενημερωτική ιστοσελίδα EurΑctiv και το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, οι αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ από 103 χώρες κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο την περίοδο 2000-2014.
Προβλεπόταν, ακόμη, ότι οι αιτήσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 1,01 εκατομμύρια ετησίως έως το 2100, από 351.000 τα έτη 2000-2014.
«Πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι το τέλος του αιώνα – οι χώρες ενδέχεται να έχουν δημοκρατικά ή δικτατορικά καθεστώτα», δήλωσε στο Reuters ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia, Wolfram Schlenker, αναφερόμενος σε παράγοντες που προκαλούν μεταναστευτικές ροές.
Η έκθεση εξέτασε τις τάσεις αυτού του αιώνα, πριν από το μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα το 2015 που προκλήθηκε από τον εμφύλιο στη Συρία. Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι επιστήμονες που αμφισβήτησαν αυτά τα ευρήματα.
«Οι μέχρι στιγμής διαπιστώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην μετανάστευση είναι ακόμα αρκετά αδύναμες», δήλωσε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Sussex, Jan Selby.
«Ένα ξαφνικό κλιματικό σοκ μπορεί να καταστρέψει μια καλλιέργεια, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει με τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας», τόνισε.
«Θέλω να πιστεύω ότι ο εμφύλιος πόλεμος, η πολιτική καταπίεση, οι αδύναμοι πολιτικοί θεσμοί, τα χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης, κ.λπ., είναι ισχυρότεροι παράγοντες πρόβλεψης για την αναζήτηση ασύλου», υπογράμμισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Mike Hulme.
Η έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, ειδικά η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας, αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμα απειλή που θα ωθεί τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στο εξωτερικό».
Χανιά: Απολογείται η 18χρονη για τον σοβαρό τραυματισμό του 17 ημερών βρέφους - Τι ισχυρίζεται
08:58
Rontis: Επέκταση στη Λάρισα και νέο εργοστάσιο στην Κοζάνη έως το 2030
08:56
Τροχαίο στη Λ. Ποσειδώνος: Κατέληξαν οι τρεις από τους πέντε τραυματίες
08:47
Κίνηση: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό - Χαμηλές ταχύτητες στο κέντρο και την Αττική Οδό
08:33