ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ένας υπέρβαρος-καταθλιπτικός σκύλος έσωσε τη ζωή ενός 51χρονου (pics)

Πώς ένας υπέρβαρος-καταθλιπτικός σκύλος έσωσε τη ζωή ενός 51χρονου (pics)
Facebook/Eric O'Grey

Η ζωή για τον Eric O'Grey ήταν πολύ δύσκολη. Είχε φτάσει να ζυγίζει 154 κιλά, υπέφερε από διαβήτη, όμως αρνούνταν πεισματικά να μπει σε πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Εργαζόταν σαν πωλητής σε μία εταιρία ψηφιακών τεχνολογιών και όταν δεν είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις σπάνια έβγαινε από το διαμέρισμά του στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Έπαιρνε ινσουλίνη για τον διαβήτη του και 15 άλλα φάρμακα, μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά και χάπια αδυνατίσματος.

«Όλη μου η ζωή ήταν μία προσπάθεια μείωσης των κινήσεών μου. Ένιωθα συνέχεια δυστυχισμένος», λέει ο O'Grey στο CNNi. «Είναι απίστευτο το πόσο επώδυνο είναι να είσαι παχύς. Κάθε σημείο του κορμιού σου πονάει. Η χοληστερίνη μου ήταν 400, που είναι στα επίπεδα του θανάτου».

Επιχείρησε να κάνει δίαιτα, αλλά δεν βοηθούσε τίποτα. Εντός των επόμενων επτά ετών όμως συνέβησαν δύο γεγονότα που τον ενέπνευσαν να επισκεφθεί επιτέλους έναν ειδικό για να αλλάξει τη ζωή του.

Κατά τη διάρκεια μίας πτήσης η ζώνη δεν του έκανε με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να μην απογειώνεται μέχρι να βρεθεί λύση. Ύστερα είδε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Bill Clinton, να μιλά στην τηλεόραση για την διατροφή του, που βασιζόταν σε λαχανικά.

Η γιατρός του του συνέστησε μία παρόμοια διατροφή. Του είπε να πετάξει ότι φαγώσιμο είχε σπίτι του και να υιοθετήσει έναν σκύλο από κάποιο καταφύγιο ζώων και να τον πηγαίνει 1 ώρα βόλτα κάθε μέρα.

«Είπα: ‘Γιατί σκύλο; Μπορώ να υιοθετήσω μία γάτα αντ’ αυτού;’ Και μου είπε: ‘Έχεις πάει ποτέ βόλτα μία γάτα;’».

Η συνάντηση με τον Peety

Εκείνη την ημέρα ο Eric πήγε σπίτι του με ένα σωρό νέες συνταγές για φαγητά που έκλεισε ραντεβού στο τοπικό καταφύγιο ζώων. Όταν πήγε στο καταφύγιο είχε στο μυαλό του τον τέλειο σκύλο που ήθελε να υιοθετήσει: έναν σκύλο που δεν θα γαύγιζε καθόλου, θα τον υπάκουε και θα τον λάτρευε.

Η υπεύθυνη όμως του έφερε έναν υπέρβαρο σκύλο και του είπε ότι έχουν κάτι κοινό, πρέπει και οι δύο να λύσουν τα προβλήματά τους.

«Το κεφάλι του κρεμόταν, δεν κοίταζε πάνω. Ήταν προφανώς καταθλιπτικός», αναφέρει ο O'Grey εξιστορώντας την πρώτη τους συνάντηση. «Ο σκύλος με κοίταξε με ένα βλέμμα απογοήτευσης που δεν έχω ξαναδεί σε κανένα πλάσμα».

«Μου είπατε ότι θέλετε να χάσετε βάρος και να βγαίνετε περισσότερο έξω», του είπε η υπεύθυνη. «Αυτός ο σκύλος χρειάζεται το ίδιο πράγμα. Έτσι λοιπόν αυτός είναι ο σκύλος που σας προτείνω».

Ο O'Grey πήρε τον σκύλο σπίτι και τον ονόμασε Peety.

171218105224 01 dog saves mans life exlarge 169

CNNi

Μία μεγάλη αγάπη

Στην αρχή οι βόλτες κρατούσαν μόνο μερικά μέτρα. Ο O'Grey κουραζόταν πολύ εύκολα και γύριζαν σπίτι. Στον Peety όμως φαινόταν να αρέσει το περπάτημα.

Οι καθημερινές τους βόλτες μεγάλωναν και μεγάλωσαν σε διάρκεια και ο Eric ξεκίνησε να χαίρεται όλο και περισσότερο με τις εξερευνήσεις τους στη γειτονιά.

«Τον χαρακτήριζα το όπλο μαζικής καταστροφής μου γιατί όλοι ήθελαν να τον γνωρίσουν», δηλώνει ο O'Grey για τον σκύλο του. «Περπατούσαμε στην πόλη και οι γυναίκες ρωτούσαν: ‘Σας πειράζει να χαϊδέψω τον σκύλο σας;’»

Καθώς συνέχιζαν τις βόλτες και την υγιεινή διατροφή οι δυό τους ήρθαν πολύ κοντά. «Αποφάσισα να γίνω ο άνθρωπος που νόμιζε ότι είμαι. Και με τον καιρό η ζωή μου βελτιώθηκε», λέει ο Eric. «Ήμουν τόσο απομονωμένος από την κοινωνία που εκείνη την περίοδο χρειαζόμουν μία σχέση». Ο Peety «μου ενέπνευσε συναισθήματα που δεν είχα νιώσει ξανά».

Από τον καναπέ στους… μαραθωνίους

Σε λιγότερο από έξι μήνες, ο Eric παράτησε την φαρμακευτική αγωγή του. Πριν ξεκινήσει τη διατροφή δεν είχε ιδέα από μαγείρεμα, όμως έμαθε να φτιάχνει τα λαχανικά του με τον τρόπο που του είχε υποδείξει η γιατρός του. «Μου άρεσαν τα νέα μου φαγητά πολύ περισσότερο από τα παλιά».

Σε δέκα μήνες έπεσε από τα 154 κιλά στα 83. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ο Eric ξεκίνησε να βγαίνει και πάλι ραντεβού, είχε πολύ περισσότερη ενέργεια απ’ ότι στο παρελθόν. Αποφάσισε μάλιστα να γραφτεί σε μία ομάδα δρομέων μεγάλων αποστάσεων.

Με τον καιρό ανακάλυψε πως λάτρευε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις. Σήμερα τρέχει περίπου πέντε με έξι μαραθωνίους το χρόνο.

Αλλά ο ίδιος ξεκαθαρίζει – και επιμένει σε αυτό – πως η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τους μαραθωνίους, αλλά με την υγιεινή διατροφή και τον Peety.

Τον Μάρτιο του 2015 ο Peety πέθανε από καρκίνο, μία μέρα που ο O'Grey χαρακτηρίζει την «πιο θλιβερή ημέρα της ζωής μου».

Ένας νέος φίλος

Σήμερα ο O'Grey μένει στο Αϊντάχο και συνεχίζει την υγιεινή ζωή. Πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Peety αποφάσισε να υιοθετήσει έναν νέο φίλο. Βρήκε τον Jake, ένα μικρό, μαύρο σκυλάκι με άπειρη ενέργεια. Ένα καλό ταίρι για τον νέο εαυτό του Eric.

Το 2016 τα ξαναβρήκε με την αγαπημένη του από το σχολείο και παντρεύτηκαν. Έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του. Σήμερα είναι 58 ετών, αλλά λέει πως νιώθει 25.

Συνυπογράφει το βιβλίο: «Walking with Peety: The Dog Who Saved My Life» (Περπατώντας με τον Peety: Τον σκύλο που έσωσε τη ζωή μου) και βοηθάει όσους έχουν προβλήματα με το βάρος τους.

«Δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξεις».

How an overweight shelter dog saved Eric O'Grey's life, by Amy Chillag, CNN Special Projects

ΔΗΜΟΦΙΛΗ