ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Τουρκία: Αίρονται αμοιβαία οι περιορισμοί στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου

ΗΠΑ-Τουρκία: Αίρονται αμοιβαία οι περιορισμοί στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STEFFEN KUGLER / GERMAN GOVERNMENT HANDOUT

Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ήρε όλους τους περιορισμούς όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Τουρκία για Αμερικανούς πολίτες, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μια ανάλογη ενέργεια, τερματίζοντας την πολύμηνη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

"Τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας, οι απαγορεύσεις που είχαμε επιβάλει στο καθεστώς της έκδοσης βίζας για τους Αμερικανούς πολίτες αίρονται" ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Λίγο νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι ξαναρχίζει να εκδίδει βίζες για τους Τούρκους πολίτες μετά τις "διαβεβαιώσεις" που έλαβαν οι ΗΠΑ από την Τουρκία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο μέλλον οι τουρκικές Αρχές θα ενημερώνουν "εκ των προτέρων" τις ΗΠΑ αν σκοπεύουν να συλλάβουν κάποιο μέλος του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών.

Αφορμή για την αμοιβαία διακοπή στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου στάθηκε η σύλληψη του Μετίν Τοπούζ, ενός υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι διατηρεί δεσμούς με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πάντως, η τουρκική πρεσβεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι οι τουρκικές Αρχές "δεν θεωρούν σωστό να ισχυρίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την Τουρκία και να παρέχουν λανθασμένες πληροφορίες στο αμερικανικό και το τουρκικό κοινό", προσθέτοντας ότι διατηρούν σοβαρές ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις διώξεις Τούρκων πολιτών στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ