ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο αντιπρόεδρος του FDP αποκλείει τη συνεργασία με το CDU υπό την ηγεσία της Μέρκελ

Γερμανία: Ο αντιπρόεδρος του FDP αποκλείει τη συνεργασία με το CDU υπό την ηγεσία της Μέρκελ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Μίχαελ Τόιρερ απέκλεισε κάθε πιθανότητα συνεργασίας του κόμματός του με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) για όσο διάστημα είναι υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την κυβέρνηση Τζαμάικα και τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του προέδρου του FDP που ακολούθησαν, ο Τόιρερ πήγε ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας την αντικατάσταση της καγκελαρίου από τον 37χρονο υφυπουργό Οικονομικών Γενς Σπαν.

«Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) πρέπει να δείξει θάρρος για νέα πρόσωπα: τον Γενς Σπαν αντί για την Άνγκελα Μέρκελ - αυτό θα ήταν το σωστό για εμάς ως FDP», δήλωσε ο Τόιρερ στο φύλλο της εφημερίδας Bild που κυκλοφορεί σήμερα, Παρασκευή, κι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας κατόπιν μιας συμμαχίας μεταξύ CDU/CSU και FDP.

«Με όλες τις επιτυχίες της και το διεθνές της κύρος, η Μέρκελ ήταν για τις μάχες του χθες», συνέχισε ο πολιτικός και περιέγραψε την καγκελάριο ως «πολιτικό του παρασκηνίου», ενώ εκτίμησε ότι έπειτα από ενδεχόμενες νέες εκλογές, αυτό που θα προκύψει θα είναι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την Χριστιανική Ένωση και τους Πράσινους, η οποία θα έχει και την ανοχή του Κοινοβουλίου.

«Η κυρία Μέρκελ έχει τα πλεονεκτήματά της, κυρίως στην εξωτερική πολιτική, εν μέρει σε ό,τι αφορά την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Αλλά δεν αρκεί πια να είναι η καγκελάριος της κρίσης. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός και για αυτό είναι προφανές ότι δεν διαθέτει πια την δύναμη», προσέθεσε ο Τόιρερ, ο οποίος πρότεινε να επιβληθεί περιορισμός στις θητείες του καγκελαρίου, κατά το πρότυπο του προέδρου στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον περιορισμό των θητειών του καγκελάριου. Ο Κόνραντ Αντενάουερ έμεινε δυο χρόνια περισσότερο από όσο έπρεπε, το ίδιο και ο Χέλμουτ Κολ. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι ισχύει και για την κυρία Μέρκελ», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ