ΚΟΣΜΟΣ

Επαναπατρισμός 100.000 Ροχίνγκια στη Μιανμάρ στα τέλη Ιανουαρίου

Επαναπατρισμός 100.000 Ροχίνγκια στη Μιανμάρ στα τέλη Ιανουαρίου
REUTERS/Marko Djurica

Οι Aρχές του Μπανγκλαντές προετοιμάζουν την επιστροφή 100.000 Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, στο πρώτο κύμα επαναπατρισμού προσφύγων της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Ομπαϊντούλ Κουαντέρ, τόνισε ότι ένας κατάλογος 100.000 ονομάτων θα σταλεί την Παρασκευή στις Αρχές της Μιανμάρ, με στόχο οι επαναπατρισμοί να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου, με βάση μια συμφωνία των δύο κυβερνήσεων.

«Η επόμενη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας θα γίνει στη Μιανμάρ και εκεί θα καθοριστούν οι όροι του επαναπατρισµού», πρόσθεσε ο υπουργός.

Περισσότεροι από 650.000 μέλη της μειονότητας Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τις ενέργειες του στρατού της Μιανμάρ «εθνοκάθαρση» και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον έχουν κατηγορήσει για ωμότητες, όπως για ομαδικούς βιασμούς, πυρπολήσεις και φόνους.

Οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μια συμφωνία τον Νοέμβριο για τους όρους της διαδικασίας επαναπατρισμού με αφετηρία τις 23 Ιανουαρίου.

Ο Αμπούλ Καλάμ Αζάντ, αρμόδιος της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μπαγκλαντεσιανές Αρχές αποφάσισαν την Πέμπτη να στείλουν στις αντίστοιχες της Μιανμάρ, μια λίστα 100.000 ονομάτων προσφυγών.

Όπως τόνισε, οι επαναπατρισμοί θα ξεκινήσουν μόλις ο κατάλογος εγκριθεί από την Μιανμάρ και οι Αρχές του Μπανγκλαντές εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των προσφύγων.

Αρκετές οργανώσεις και διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία αν οι Ροχίνγκια δεχτούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η πλειοψηφία των προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς και με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει και πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας στην Πολιτεία Ραχίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ