ΚΟΣΜΟΣ

Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις του Ιράν - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τους διαδηλωτές (pics&vids)

Δύο νεκροί στις διαδηλώσεις του Ιράν - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τους διαδηλωτές (pics&vids)
EPA/STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σημειώθηκαν στο Ιράν, ενώ δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν, με την κυβέρνηση να «βλέπει» πίσω από τις ταραχές ξένες δυνάμεις και να προειδοποιεί τους διαδηλωτές πως «θα πληρώσουν το τίμημα».

Βίντεο που δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν μέσα στη νύκτα σε πόλεις σ' όλο το Ιράν. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης άρχισαν κι αυτά να δημοσιοποιούν βίντεο των διαδηλώσεων, παρουσιάζοντας ως «αντεπαναστάτες» αυτούς που καίνε ιρανικές σημαίες ή επιτίθενται σε δημόσια κτίρια.

Πρόκειται για τις σημαντικότερες διαδηλώσεις από το κίνημα αμφισβήτησης κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ το 2009, το οποίο είχε κατασταλεί βίαια.

«Αυτοί που καταστρέφουν τα δημόσια αγαθά, δημιουργούν αταξία και δρουν στην παρανομία οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να πληρώσουν το τίμημα. Θα δράσουμε κατά των βιαιοτήτων και αυτών που προκαλούν τον φόβο και τον τρόμο», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί.

Δύο νεκροί διαδηλωτές

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Ντορούντ (δυτικό Ιράν), δήλωσε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας του Λορεστάν Χαμπιμπολάχ Χοτζαστεπούρ, κατηγορώντας «εχθρικές ομάδες και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. «Ο στόχος μας ήταν να βάλουμε ειρηνικά τέλος στις διαδηλώσεις, αλλά λόγω της παρουσίας ορισμένων ατόμων και ομάδων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», όπως είπε.

Σε λογαριασμό στο Telegram των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος στρατού του καθεστώτος, αναφέρεται πως «ένοπλοι διείσδυσαν μεταξύ των διαδηλωτών και άνοιξαν πυρ στα τυφλά εναντίον των πολιτών και εναντίον της νομαρχίας».

Εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία είναι απομονωμένη και εδώ και χρόνια επιβάλλονται σε βάρος της διεθνείς κυρώσεις για τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητές της, ξέσπασαν την Πέμπτη διαδηλώσεις σε μερικές επαρχιακές πόλεις και στη συνέχεια πήραν έκταση.

Διαδηλώσεις κατά των οικονομικών δυσχερειών, αλλά επίσης εναντίον της εξουσίας, συνεχίσθηκαν την Παρασκευή και χθες, Σάββατο. Συνθήματα όπως «Θάνατος στον δικτάτορα» ακούσθηκαν από διαδηλωτές.

Σιωπή των Χαμενεΐ - Ροχανί

Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που τόσες πόλεις πλήττονται από μια τέτοια κινητοποίηση. Όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ του πληθυσμού. Χθες Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο της συγκέντρωσης που έβαλε τέλος στην αμφισβήτηση του 2009.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνεται να γίνονται από τη φτωχή τάξη της κοινωνίας, που εκφράζει τον θυμό της για την ανεργία, την ακρίβεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.

«Αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται από ένα μέρος της κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, κυρίως αυτούς που έχασαν τα χρήματά τους με την πτώχευση πιστωτικών ιδρυμάτων», εκτιμά ο Παγιάμ Παρχίζ, διευθυντής του δικτύου του μεταρρυθμιστικού μέσου ενημέρωσης Nazar.

Ούτε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν αντιδράσει δημόσια από την αρχή των ταραχών. Ο Ροχανί επανεξελέγη θριαμβευτικά τον περασμένο Μάιο με υποσχέσεις για οικονομική βελτίωση και περισσότερες κοινωνικές και πολιτιστικές ελευθερίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ILNA, 80 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στο Αράκ (κεντρικό Ιράν) στη διάρκεια των διαδηλώσεων ενώ τρείς ή τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

«Άτομα επιχείρησαν να επιτεθούν σε δημόσια κτίρια, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

«Αντεπαναστάτες»

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές αντιστάθηκαν χθες το βράδυ στις αστυνομικές δυνάμεις στη συνοικία του πανεπιστημίου, πριν διαλυθούν με δακρυγόνα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr ανέβασε στην ιντερνετική υπηρεσία Telegram βίντεο που δείχνουν διαδηλωτές να επιτίθενται σε ένα δημαρχείο στην Τεχεράνη, ανατρέποντας ένα όχημα της αστυνομίας και καίγοντας κάδους σκουπιδιών.

«Μικρές ζημιές προκλήθηκαν στο δημαρχείο», δήλωσε ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μοχαμάντ-Αλί Ναζαφί.

Άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για καταστροφές στην πρωτεύουσα, καταγγέλλοντας «ταραχοποιούς».

Οι ιρανικές αρχές, οι οποίες έκοψαν για μερικές ώρες το Ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, υποστηρίζουν πως οι περισσότερες από τις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έρχονται από τη Σαουδική Αραβία, περιφερειακή αντίπαλο του Ιράν, ή από οργανώσεις της αντιπολίτευσης που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη.

Επίσημα μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν «αντεπαναστατικές» οργανώσεις στο εξωτερικό ότι εκμεταλλεύονται τις συγκεντρώσεις.

Χθες Σάββατο, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του προς το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «τα καταπιεστικά καθεστώτα δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα».

Η Τεχεράνη είχε ήδη απορρίψει μια προηγούμενη προειδοποίηση του Τραμπ, λέγοντας πως δεν δίνει «καμιά αξία» στις αμερικανικές δηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ