ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Εκατοντάδες τραυματίες από χρήση βεγγαλικών την Πρωτοχρονιά

Φιλιππίνες: Εκατοντάδες τραυματίες από χρήση βεγγαλικών την Πρωτοχρονιά
EPA/MARK R. CRISTINO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκατοντάδες άνθρωποι – και συγκεκριμένα 191 -  τραυματίστηκαν στις Φιλιππίνες από βεγγαλικά κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών εορταστικών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά.

Οι κάτοικοι του Αρχιπελάγους στην πλειονότητά τους ασπάζονται τον Καθολικισμό, όμως οι ισχυρές αρχαϊκές και κινεζικές τους παραδόσεις απαιτούν την παραγωγή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου θορύβου, ως αποτρεπτικό μέσο για τα κακά πνεύματα. Εξ’ ου και η εκτεταμένη χρήση βεγγαλικών, που θεωρητικά εκτοξεύονται στον αέρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φρανσίσκο Ντούκε, 191 άνθρωποι τραυματίσθηκαν (μεταξύ τους κι ένα βρέφος 11 μηνών) στη διάρκεια των εορτασμών, ένας αριθμός κατά 77% μικρότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

Ο ίδιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον μειωμένο αριθμό των τραυματιών και τόνισε πως «ο απώτερος στόχος είναι η πλήρης απαγόρευσή τους». Όπως τόνισε, οι περισσότεροι από τους τραυματίες προέρχονται από τους δρόμους της Μανίλας και υπεύθυνα είναι τα παράνομα βεγγαλικά, που είναι γνωστά ως «πίκολος», γιατί έχουν το μέγεθος σπίρτου.

Ο πρόεδρος Ροδρίγο Ντουτέρτε είχε υπογράψει από τον Ιούνιο διάταγμα που καθόριζε τι είδους βεγγαλικά μπορούν να χρησιμοποιούνται και σε ποιες ζώνες, οι οποίες θα καθορίζονται από τις τοπικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ