ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένες διαδηλώσεις με 12 νεκρούς στο Ιράν

Οργισμένες διαδηλώσεις με 12 νεκρούς στο Ιράν
REUTERS/Eddie Keogh

Αντιμέτωπη με τις μαζικότερες διαδηλώσεις από την «Πράσινη Επανάσταση» του 2009 βρίσκεται η ιρανική κυβέρνηση, με οργισμένους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατασπατάληση χρήματος, τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές προϊόντων και πετρελαίου αλλά και για να απαιτήσουν μεγαλύτερες ελευθερίες.

Οι πορείες και οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν την Πέμπτη, συνεχίστηκαν και για τέταρτη ημέρα την Κυριακή και η ιρανική τηλεόραση ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Τα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία ελέγχονται από την κυβέρνηση, ανέφεραν ότι «ένοπλοι διαδηλωτές» προσπάθησαν να εισβάλουν και να καταλάβουν σε στρατιωτικές βάσεις και αστυνομικά τμήματα.

«Ορισμένοι ένοπλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις αλλά τους αντιστάθηκαν σθεναρά οι άντρες των ενόπλων δυνάμεων» ανέφεραν τα ιρανικά ΜΜΕ.

Και ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί προειδοποιούσε ότι οι πολίτες είναι «ελεύθεροι να διαμαρτυρηθούν» αλλά ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί «τη βία».

«Η κυβέρνηση δεν θα δείξει καμία ανοχή για εκείνους που προκαλούν φθορές σε δημόσιες περιουσίες, που αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και δημιουργούν ένταση στην κοινωνία» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να διαμαρτυρηθούν αλλά οι διαμαρτυρίες τους πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα και τη ζωή τους. Η κριτική είναι διαφορετική από τη βία και την καταστροφή δημόσιων χώρων».

Την ίδια ώρα, ο Ρουχανί υπενθύμισε ότι η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με παρόμοια περιστατικά και «τα έχει αντιμετωπίσει με άνεση». «Αυτό δεν είναι τίποτα» είπε ο Ρουχανί κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ιρανούς βουλευτές τη Δευτέρα.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι οι Ιρανοί είχαν ορισμένες «λογικές ανησυχίες» και πως έχουν το δικαίωμα «να διαδηλώσουν».

Τι κρύβεται πίσω από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράν;

12 νεκροί

Χτες, οι αρχές μιλούσαν για τέσσερις νεκρούς αλλά τώρα ο δραματικός απολογισμός έχει αυξηθεί, με ορισμένα διεθνή ΜΜΕ να εκφράζουν φόβους ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να σημειωθούν και άλλες βίαιες συγκρούσεις. Ήδη, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί ενώ εκτυλίσσονται σκηνές που η χώρα δεν έχει ξαναδεί…

Και αυτό όχι λόγω των διαδηλώσεων –οι αναταραχές του 2009 ήταν μαζικότερες και συμμετείχαν σε αυτές εκατομμύρια άνθρωποι- αλλά επειδή για πρώτη φορά οι πολίτες στρέφονται εναντίον του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ –κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν μέσω κοινωνικών δικτύων δείχνουν πολίτες να φωνάζουν το σύνθημα: «Μουλάδες, λίγο ντροπή. Αφήστε τη χώρα ήσυχη!».

Νέο tweet από τον Ντόναλντ Τραμπ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει σειρά tweets για το Ιράν, προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς της κυβέρνησης της χώρας.

«Ο κόσμος παρακολουθεί!» και «Τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν μπορούν να επιβιώσουν για πάντα» έγραψε τις περασμένες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της χώρας και η ιρανική ηγεσία κατασπαταλά τον πλούτο για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε σε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν έπειτα από τις αιματηρές ταραχές των τελευταίων ημερών, των σοβαρότερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα από το 2009.

«Το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που πέρασε με την κυβέρνηση Ομπάμα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και χρόνια. Πεινάει για τροφή και ελευθερία. Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό».

«Μπλόκο» σε Instagram και Telegram

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, οι αρχές μπλόκαραν προσωρινά την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα Instagram και Telegram –δύο πλατφόρμες που χρησιμοποιούσαν οι πολίτες-δημοσιογράφοι για να δημοσιοποιήσουν τα εικόνες και ειδήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ