ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων

Ιράν: Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων
REUTERS/ file photo

Δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν «τις ταραχές» που συγκλονίζουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η κρατική τηλεόραση.

Κρατώντας πανό στα οποία κατήγγειλαν «τους ταραξίες», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και «θάνατο στην Αμερική», «θάνατο στο Ισραήλ».

Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Αχβάζ, Αράκ, Ιλάμ, Γκοργκάν και Κερμανσάχ.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στο Ιράν διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης και της οικονομικής κατάστασης. Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 28 Δεκεμβρίου στην Μασχάντ.

Τα οικονομικά δεινά που πυροδοτούν τις διαμαρτυρίες στο Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σχολίασε ότι οι ταραξίες αποτελούν «μια μικρή μειονότητα», ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός θα τους απαντήσει. Επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρόκειται, αν κριθεί απαραίτητο, να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους για να σταματήσει η βία.

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μια ήρεμη νύκτα στην Τεχεράνη, όπου τα τρία προηγούμενα βράδια είχαν οργανωθεί μικρές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για συγκρούσεις ή συλλήψεις στην Τεχεράνη», μετέδωσε αργά χθες Τρίτη το βράδυ το πρακτορείο Ilna που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Και η παρουσία των αστυνομικών ήταν μικρότερη στην πρωτεύουσα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

Ωστόσο στην επαρχία Ισφαχάν δύο άνθρωποι πυροβόλησαν εναντίον ενός αστυνομικού φυλακίου μπροστά από τη νομαρχία και μιας τράπεζας στην πόλη Λενζάν χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τη Δευτέρα το βράδυ βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην επαρχία Ισφαχάν από τα οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

Οι αρχές ανακοίνωσαν και άλλες συλλήψεις «υποκινητών» των ταραχών σε πολλές πόλεις της χώρας, κυρίως στην Κάρατζ, το Ισλαμαμπάντ Γαρμπ και την Κερμανσάχ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τεχεράνη από το Σάββατο το βράδυ και εκατοντάδες ακόμη στην υπόλοιπη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ