ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Ναβάλνι προσέβαλε απόφαση του δικαστηρίου που τον αποκλείει από τις προεδρικές εκλογές

Ρωσία: Ο Ναβάλνι προσέβαλε απόφαση του δικαστηρίου που τον αποκλείει από τις προεδρικές εκλογές
REUTERS/Sergei Karpukhin

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι άσκησε έφεση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρωσίας, βάσει της οποίας δεν μπορεί να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, επειδή εκκρεμούν εις βάρος του δικαστικές υποθέσεις.

Την απόφαση του Ναβάλνι να προσβάλει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κοινοποίησε με δήλωση του στο πρακτορείο Interfax ο νομικός σύμβουλος του Μετώπου κατά της Διαφθοράς Ιβάν Ζντάνοφ, ο οποίος προσέθεσε ότι το σώμα ενδέχεται να συνέλθει για να εξετάσει την έφεση του Ναβάλνι πριν το τέλος των εορτών.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θεώρησε ότι η απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να μην εγγράψει την ομάδα πρωτοβουλίας που πρότεινε τον Ναβάλνι ως υποψήφιο για την προεδρία είναι σύμφωνη με τον νόμο.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είχε δηλώσει ότι «τέτοιοι δικαστές πρέπει από μόνοι τους να δικαστούν» και «δεν αναγνωρίζουμε εκλογές που διεξάγονται χωρίς ανταγωνισμό».

Ρωσία: Επισήμως εκτός προεδρικών εκλογών ο Αλεξέι Ναβάλνι

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κυριαρχεί εδώ και 18 χρόνια στο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας, θα επανεκελεγεί με άνεση, ωστόσο ο Ναβάλνι υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός του ιδίου από τις εκλογές μετατρέπει την ψηφοφορία σε φάρσα.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει οργανώσει μερικές από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, έχει φυλακιστεί τρεις φορές φέτος και έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες ότι παρέβη τον νόμο οργανώνοντας δημόσιες συγκεντρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ