ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά ο «πόλεμος» Μακρόν κατά των «fake news»

Ξεκινά ο «πόλεμος» Μακρόν κατά των «fake news»
REUTERS/Yoan Valat/Poo

Με ένα νέο νομοσχέδιο, που βρίσκεται ήδη στα «σκαριά», σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις –ή αλλιώς fake news- που κατακλύζουν το διαδίκτυο, ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

Όπως υπενθυμίζει, άλλωστε, η Deutsche Welle, και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε μια… πικρή εμπειρία με τέτοιου είδους «ειδήσεις» όταν στο παρελθόν είχε διαδοθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος. Λίγο καιρό αργότερα, κοινωνικά δίκτυα «κατακλύστηκαν» και από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Μακρόν είναι κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού στις Μπαχάμες.

Έτσι, ο Μακρόν εμφανίζεται αποφασισμένος να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο διάστημα ένα νομοσχέδιο, όπως αποκάλυψε χτες σε συνομιλία του με εκπροσώπους του Τύπου στη Γαλλία.

«Κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου, οι έλεγχοι και οι κανόνες θα είναι διαφορετικοί για τα περιεχόμενα που θα κυκλοφορούν στις εκάστοτε διαδικτυακές πλατφόρμες» δήλωσε ο Μακρόν, που νωρίτερα είχε τονίσει ότι στόχος είναι η ανάπτυξη του νομικού συστήματος για την προστασία της δημοκρατικής ζωής.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα επιβληθεί η υποχρέωση της διαφάνειας δηλαδή θα πρέπει τα ΜΜΕ να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των διαφημιζόμενων, αυτών που χρηματοδοτούν και αυτών που ελέγχουν. Και αυτό επειδή, όπως είπε, είναι πλέον εύκολη η ευρεία διάδοση μιας ψευδούς είδησης μέσα από τα διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα, αφού μπορεί να γίνει ανώνυμα και απαιτούνται μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο νέος νόμος θα επιτρέπει την αφαίρεση ψευδούς υλικού από ιστοσελίδες ή κοινωνικές πλατφόρμες μετά από δικαστική απόφαση. Μάλιστα, οι πλατφόρμες που διακινούν τακτικά τέτοιο υλικό θα βρίσκονται αντιμέτωπες και με άλλες συνέπειες, ίσως ακόμη και με «λουκέτο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ