ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ πρότεινε η αστυνομία να... «σπάει τα πόδια» των εμπόρων ναρκωτικών

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ πρότεινε η αστυνομία να... «σπάει τα πόδια» των εμπόρων ναρκωτικών
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/CEM TURKEL

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση και δικηγόρους ότι καταχράται την εξουσία του, αφού υποστήριξε ότι η αστυνομία θα έπρεπε να «σπάει τα πόδια» των εμπόρων ναρκωτικών.

«Λίγο με ενδιαφέρει εάν θα με καταδικάσουν ή θα με επικρίνουν, όμως ένας αστυνομικός που δεν σπάει τα πόδια ενός διακινητή ναρκωτικών ουσιών όταν τον βλέπει δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπλήρωσε το καθήκον του» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο ίδιος είχε συμπληρώσει ότι εάν οι αστυνομικοί προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες, εκείνος θα αναλάμβανε πλήρως την ευθύνη.

Η Τουρ Γιλντίζ Μπιτσέρ, βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), γνωστοποίησε ότι κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Σοϊλού για κατάχρηση εξουσίας.

«Αυτή η διαταγή (…) δεν μπορεί να γίνει σεβαστή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όποιος συμμορφωθεί σε αυτή δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένος από κάθε ευθύνη» σημείωσε η ίδια, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι βάσει του ποινικού κώδικα κάθε πρόσωπο που ενθαρρύνει τη διάπραξη τέτοιων ενεργειών κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη.

Για τον Μεχμέτ Ντουράκογλου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, οι απόψεις του υπουργού αντίκεινται στο τεκμήριο της αθωότητας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτές οι δηλώσεις «είναι ξεκάθαρα εγκληματικές. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι διατυπώνονται τέτοιες προτάσεις, ακόμα και σε ειρωνικό τόνο» τόνισε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έσπευσε να υποστηρίξει τον Τούρκο υπουργό περιγράφοντας την τοποθέτησή του ως μια «έκφραση αποφασιστικότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ