ΚΟΣΜΟΣ

Δύει το «άστρο» της Μέρκελ; Τι δείχνει δημοσκόπηση

Δύει το «άστρο» της Μέρκελ; Τι δείχνει δημοσκόπηση
REUTERS/Hannibal Hanschke

Περί τα 2/3 των Γερμανών πιστεύουν ότι τα «καλύτερα χρόνια» της Άνγκελα Μέρκελ ανήκουν πλέον στο παρελθόν, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την γερμανική εφημερίδα Die Welt και το κρατικό κανάλι ARD.

Το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Μέρκελ «δεν είναι πλέον η ηγέτης» που ήταν κάποτε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της. Μάλιστα το 65% απάντησε ότι θεωρούν πως η Μέρκελ «παραμένει μια ικανή καγκελάριος».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως φαίνεται μέσα από τη δημοσκόπηση, είναι ότι στο κόμμα της δεν υπάρχουν άλλες «αξιοσημείωτες» προσωπικότητες. Μετά από 12 χρόνια με την Μέρκελ στο «τιμόνι», οι Χριστιανοδημοκράτες (το κόμμα CDU) δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τον διάδοχό της.

Περί τα ¾ των Γερμανών δήλωσαν ότι έχει έρθει η ώρα για «νέα πρόσωπα» στο CDU.

Πάνω από 100 ημέρες χωρίς κυβέρνηση

Η δημοσκόπηση ανέδειξε, επίσης, την ενόχληση των Γερμανών για το γεγονός ότι 100 και πλέον ημέρες μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση.

Παρότι το CDU και το «αδελφάκι» από τη Βαυαρία, το CSU, κέρδισαν 32,9% της συνολικής ψήφου, το αδύναμο εκλογικό αποτέλεσμα έχει αναγκάσει τη Μέρκελ να κάνει… αγώνα για να καταφέρει να εντοπίσει νέους συμμάχους.

Μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων με FDP και τους Πράσινους, το CDU αναγκάστηκε να προσεγγίσει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, τους σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ