ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί πολίτες προτιμούν νέες εκλογές από κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Οι Γερμανοί πολίτες προτιμούν νέες εκλογές από κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού
REUTERS/Fabrizio Bensch

Οι Γερμανοί πολίτες τάσσονται, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, περισσότερο υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών παρά υπέρ ενός νέου μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Ένωσης CDU/CSU και SPD. Σε αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της εταιρίας Insa για λογαριασμό του περιοδικού Focus, ποσοστό 34% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της προοπτικής διεξαγωγής νέων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Μόνο το 30% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την προοπτική ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού και μόλις το 15% μια ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας της Ένωσης.

Σε ερώτημα για ενδεχόμενη διεξαγωγή νέων εκλογών ποσοστό 52% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην προοπτική να κατέλθει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και πάλι ως επικεφαλής της Ένωσης. Αντίθετα, 32% των ερωτηθέντων επιθυμεί να ηγηθεί και πάλι της Ένωσης η κ. Μέρκελ σε ενδεχόμενο νέο προεκλογικό αγώνα.

Επίσης, και σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ARD «Deutschlandtrend», που δημοσιεύτηκε χτες, το σενάριο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Σε ποσοστό 45% οι ερωτηθέντες Γερμανοί πολίτες αξιολόγησαν έναν συνασπισμό Ένωσης- SPD ως πολύ καλό ή καλό και 52% ως λιγότερο καλό ή κακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ