ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει στην στρατηγική των κυρώσεων ο Πούτιν

Παραμένει στην στρατηγική των κυρώσεων ο Πούτιν
REUTERS

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι ικανοποιημένος από τη μερική μεταμέλεια του Ταγίπ Ερντογάν και επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Την ίδια ώρα και οι δύο δυνάμεις μετακινούν στρατεύματα στην περιοχή της Συρίας.

Η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της Ρωσίας που έφερε τις δύο χώρες σε μετωπική αντιπαράθεση καθορίζει, μέχρι στιγμής τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, ο Ερντογάν σε δηλώσεις του μετέφερε μέρος των τουρκικών ευθυνών για το συμβάν στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός στις στρατιωτικές δυνάμεις που διεξάγουν επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας. «Υπάρχουν δύο συμμαχίες με διαφορετικές επιδιώξεις. Παρόμοια ατυχήματα μπορεί να ξανασυμβούν όσο δεν υπάρχει συντονισμός», τόνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε την Κυριακή ένα διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.
Tα μέτρα «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών» αναφέρει χαρακτηριστικά το διάταγμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας με την Τουρκία, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, πληροφορίες καταγράφουν τη μεταφορά ρωσικών τεθωρακισμένων στα σύνορα με τη Συρία, την ώρα που η Ρωσία αναπτύσσει τα πυραυλικά συστήματα S400 στο έδαφος της Συρίας, ενώ το καταδρομικό Moskva κατέπλευσε ανοικτά της Λαττάκειας.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις στο συριακό έδαφος. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν την πόλη της Αρίχα με απολογισμό 18 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με το Reuters. H Αρίχα δεν αποτελεί προπύργιο του ISIS και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και του Nusra Front, ομάδα που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ