ΚΟΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο

Εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο
Παπούτσια τοποθετούνται συμβολικά στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης διαδήλωσης για την Κλιματική Αλλαγή, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων REUTERS/Eric Gaillard

Ακτιβιστές σχεδιάζουν να σχηματίσουν μια «ανθρώπινη αλυσίδα» στο Παρίσι σήμερα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις σε ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή, σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία μετά και τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Περισσότερες από 2.000 εκδηλώσεις για το κλίμα έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις του κόσμου, όπως το Σίδνεϊ, η Τζακάρτα, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Σάο Πάολο και η Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Οι ακτιβιστές της Γαλλίας ματαίωσαν την προγραμματισμένη διαμαρτυρία τους στο Παρίσι μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των επιθέσεων στο Παρίσι. Αντί για την μεγάλη πορεία, οι Γάλλοι ακτιβιστές θα σχηματίσουν μια στατική ανθρώπινη αλυσίδα, αποτελούμενη από 3.400 ανθρώπους κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ της Place de la Republique προς την Place de la Nation.

Παράλληλα, περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές που σχεδίαζαν να μεταβούν στο Παρίσι, ακύρωσαν το ταξίδι τους ωστόσο έχουν στείλει τα παπούτσια τους ως ένδειξη συμπαράστασης. Σύμφωνα με τους οργανωτές ακόμη και το Βατικανό έχει στείλει ένα ζευγάρι που θα αντιπροσωπεύσει την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου.

Στη Γαλλία, εκατοντάδες προσκυνητές από όλες τις θρησκείες παρέδωσαν αίτημα που υπογράφεται από σχεδόν 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο για την "κλιματική δικαιοσύνη" στην αρμόδια για το Κλίμα του ΟΗΕ Κριστιάνα Φιγκέρες. "Παρά τις διαφορές, μπορούμε να ενωθούμε ως πολίτες του κόσμου και να δείξουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την πρόκληση αυτή", απάντησε η Φιγκέρες.

Εχθές, οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν 24 ακτιβιστές πριν την Σύνοδο, με την υποψία προετοιμασίας βίαιων διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ