ΚΟΣΜΟΣ

Charlie Hebdo: Τρία χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση που σημάδεψε τον κόσμο

Charlie Hebdo: Τρία χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση που σημάδεψε τον κόσμο
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δώδεκα νεκροί, επτά τραυματίες και η έναρξη μίας μακράς περιόδου τρόμου για τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2015 στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.

Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί ανήμερα της 7ης Ιανουαρίου τα αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, 32 και 34 ετών αντίστοιχα, μπήκαν, φορώντας κουκούλες και όντας βαριά οπλισμένοι, στην αίθουσα σύνταξης του περιοδικού, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι, και άνοιξαν πυρ στο όνομα του Αλλάχ.

Τα πυρά από τα καλάσνικόφ τους σκότωσαν σπουδαία ονόματα, μεταξύ αυτών και τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού, Chard, ο οποίος λίγες ημέρες προ της αιματηρής επίθεσης είχε δημοσιεύσει σκίτσο υπό τον τίτλο: «Ακόμη να υπάρξει τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία». Μαζί με τον Chard, νεκροί έπεσαν οι Wolinski, Cabu, Honoré και Tignous, σπουδαίες φιγούρες του Charlie Hebdo.

Οι δύο ένοπλοι κατάφεραν να το σκάσουν από το σημείο, παρά την άμεση έλευση της αστυνομίας, με το όχημα ενός συνεργάτη τους. Δύο μέρες αργότερα σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της αστυνομίας.

14841052

Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Chard/EPA/YOAN VALAT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επίθεση όπως αργότερα αποδείχθηκε έγινε λόγω των σατιρικών σκίτσων που δημοσίευσε το γαλλικό μέσο για τον προφήτη Μωάμεθ. Ήδη από το 2011 τα γραφεία του Charlie Hebdo είχαν αρχίσει να γίνονται στόχος επιθέσεων, όμως αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα ξεπέρασε κάθε νοσηρή φαντασία.

Το 2013, ύστερα από την κυκλοφορία τεύχους στο οποίο παρουσιάζονταν η ζωή του Μωάμεθ σε σκίτσα, ο σκιτσογράφος Chard επικηρύχθηκε από την Αλ Κάιντα, με τους τρομοκράτες να τον καταζητούν «ζωντανό ή νεκρό για εγκλήματα κατά του Ισλάμ».

Τρία χρόνια μετά την επίθεση το περιοδικό κυκλοφορεί ένα επετειακό τεύχος με τις μνήμες από την τραγωδία να αναβλύζουν από κάθε σελίδα. Ο διευθυντής σύνταξης και σκιτσογράφος Riss γραφεί για την επόμενη μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα αναφέροντας πως πλέον απαιτούνται υπέρογκα χρηματικά ποσά για να διασφαλιστεί πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

14841367

Θύματα της επίθεσης/EPA/TIM SOMERSET/YOAN VALAT/GUILLAUME HORCAJUELO FRANCE & BELGIUM OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χρειάζονται «ανάμεσα σε 1 και 1,2 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο» για την ασφάλεια του κτηρίου, όπου φιλοξενείται το περιοδικό. «Είναι φυσιολογικό για μία εφημερίδα μίας δημοκρατικής χώρας παραπάνω από ένα τεύχος στα δύο που πωλείται στα περίπτερα για χρηματοδοτεί την ασφάλεια των γραφείων και των εργαζομένων;», διερωτήθηκε ο ίδιος.

Σε άρθρο άλλου εργαζομένου, του δημοσιογράφου Fabrice Nicolino, γίνεται μία αναφορά σε όλα έχουν αλλάξει στα γραφεία από την επίθεση. «Η 7η Ιανουαρίου 2015 είναι η ημερομηνία γεμάτη κόκκινο αίμα που χωρίζει δύο ζωές. Πριν υπήρχαν οι πλάκες του Charb που μας έκαναν να κλαίμε από τα γέλια, τα μικρά γλυκάκια του Cabu, που άφηνε πάντα με χάρη πάνω στο τραπέζι, τα πονηρά λόγια του Wolin, η θεαματική είσοδος του Tignous […] Από εκεί και πέρα ένα πένθος που κουβαλάμε όλοι και που δεν θα τελειώσει ποτέ».

Η Γαλλία τιμά τα θύματα

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα φόρο τιμής στη μνήμη των 17 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από τρία χρόνια. Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί του Charlie Hebdo, αλλά και όσοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην επίθεση σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ, που ακολούθησε.

Η σημερινή τελετή ξεκίνησε στον χώρο όπου στεγαζόταν το περιοδικό. Μετά την ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων έγινε κατάθεση στεφάνων στην είσοδο του κτηρίου. Μεταξύ άλλων στεφάνια κατέθεσε ο πρόεδρος Μακρόν και η δήμαρχος της πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

Φόρο τιμής απέτισαν οι συγκεντρωμένοι και στη μνήμη του αστυνομικού, ο οποίος πυροβολήθηκε εξ’ επαφής και σκοτώθηκε από έναν από τους ενόπλους, σε απόσταση λίγων μέτρων από την είσοδο του κτιρίου.

Ανάλογη τελετή πραγματοποιήθηκε αργότερα και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ, όπου ένας τρίτος ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους.

Ο δράστης της επίθεσης στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ, ο Αμεντί Κουλιμπαλί, σκότωσε σε άλλο περιστατικό μια γυναίκα αστυνομικό, ενώ και ο ίδιος έπεσε τελικά νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ