ΚΟΣΜΟΣ

Ι. Κασουλίδης: Δεν συναινεί η Κύπρος στο άνοιγμα κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας

Ι. Κασουλίδης: Δεν συναινεί η Κύπρος στο άνοιγμα κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης REUTERS/Ronen Zvulun

Η Κύπρος δεν εξετάζει την άρση του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ανέφερε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

"Έχω ήδη προειδοποιήσει τους συναδέλφους στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που έγινε πριν από δέκα μέρες, ότι δεν θα συναινέσουμε στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή, δεν θα συναινέσουμε" είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συζήτησης σε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει το ikypros.

Τα κεφάλαια 23 και 24 έχουν να κάνουν με τα θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Η Κύπρος έχει μπλοκάρει τα συγκεκριμένα κεφάλαια αφού η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί με το Πρωτόκολλο 10, δηλαδή τη συμφωνία που υπεγράφη κατά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και προβλέπει την ένταξη του συνόλου της κυπριακής επικράτειας, αλλά την ισχύ του κοινοτικού κεκτημένου μόνο στις ελεύθερες περιοχές μέχρι να λήξει η κατοχή στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Λίγο πριν το CNN Turk μετέδωσε τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών περί μη συναίνεσης στο άνοιγμα των κεφαλαίων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα tweet και την ένδειξη "Έκτακτο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ