ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ζητά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Η Κομισιόν ζητά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού
REUTERS/Toby Melville

Την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από το 2020 και μετά, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει μετά το Brexit, ζητά από τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, παρουσίασε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες τις πρώτες κατευθύνσεις τις Κομισιόν για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), μετά το 2020. Παράλληλα, επισήμανε ότι το κενό που αφήνει στα έσοδα της ΕΕ η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας εκτιμάται περί τα 12-15 δισ. ευρώ ετησίως, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Επιπλέον, ο Γερμανός επίτροπος τόνισε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι πέρα από τις επενδύσεις σε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καινοτομία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει μετά το 2020 να αντιμετωπίσει τις μείζονες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, ψηφιακή επανάσταση, παγκοσμιοποίηση, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, προστασία των συνόρων, άμυνα και ασφάλεια.

FAZ: Η Κομισιόν προτίθεται να αυξήσει τις δαπάνες της μετά το 2020

Για τους παραπάνω λόγους, ο Έτινγκερ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το όριο του 1% του κοινοτικού ΑΕΠ και εκτίμησε ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το 2020 θα πρέπει να αγγίξει ακόμα και το 1,2% του ΑΕΠ της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ