ΚΟΣΜΟΣ

Κατεδάφιση μεγάλης ευαγγελικής εκκλησίας στην Κίνα

Κατεδάφιση μεγάλης ευαγγελικής εκκλησίας στην Κίνα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS/Claro Cortes IV

Οι κινεζικές Αρχές κατεδάφισαν μια πολύ μεγάλη εκκλησία στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με επίσημο μέσο ενημέρωσης, ενέργεια που μια οργάνωση προστασίας των χριστιανών κατήγγειλε σήμερα ως «δίωξη, όμοια με αυτές που διέπραττε το Ισλαμικό Κράτος».

Το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) βλέπει με δυσπιστία οποιοδήποτε οργανωμένο κίνημα που μπορεί να διαφύγει του ελέγχου του, κυρίως τις θρησκευτικές οργανώσεις.

Η μεγάλη ευαγγελική εκκλησία Jindengtai («χρυσό καντηλέρι»), βαμμένη γκρι, με πυργίσκους στην οροφή της και ένα μεγάλο κόκκινο σταυρό, βρισκόταν στην Λινφέν, μια πόλη της επαρχίας Σανσί.

Η κατεδάφισή της πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της εκστρατείας των δημοτικών αρχών για την εξάλειψη των παράνομων κτισμάτων», γράφει η εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη αξιωματούχο της πόλης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ένας χριστιανός έδωσε τον αγρό του σε τοπικό χριστιανικό σύλλογο και ανέγειραν κρυφά μια εκκλησία, με το πρόσχημα ότι χτίσουν μια αποθήκη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αρχές σταμάτησαν την ανέγερση του χώρου λατρείας το 2009, δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο, αρκετά μέλη του χριστιανικού συλλόγου συνελήφθησαν στη συνέχεια.

«Πλήθος αστυνομικών και στρατιωτών κινητοποιήθηκε και πραγματοποίησε την κατεδάφιση χρησιμοποιώντας πολλά εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί κάτω από την εκκλησία», δήλωσε σήμερα στο AFP ο Μπομπ Φου, πρόεδρος της China Aid, οργάνωσης προάσπισης των θρησκευτικών δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ. «Αυτή η δίωξη είναι όμοια με αυτές που έκαναν οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος», καταγγέλλει επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη Ευαγγελική Εκκλησία αριθμεί περίπου 50.000 πιστούς. Αυτός ο χώρος λατρείας «καταστράφηκε κυρίως γιατί αρνείτο να εγγραφεί» στις κομμουνιστικές αρχές, εκτιμά.

Οι επίσημα αναγνωρισμένες θρησκείες στην Κίνα (Καθολικισμός, Προτεσταντισμός, Ισλάμ, Βουδισμός, Ταοϊσμός) λειτουργούν σε στενά πλαίσια. Πρέπει να δηλώνουν υπακοή σε «πατριωτικές» ενώσεις που ελέγχονται από το κράτος, το οποίο θέλει με αυτό τον τρόπο να αποφύγει οποιαδήποτε ξένη επιρροή μέσω της θρησκείας.

Ο δήμος της Λινφέν και η τοπική αστυνομία δεν απάντησαν στις τηλεφωνικές κλήσεις του AFP.

Η Κίνα έχει 5,7 εκατομμύρια Καθολικούς και 23 εκατομμύρια Προτεστάντες, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2014. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν δεκάδες εκατομμύρια μέλη μη αναγνωρισμένων εκκλησιών, κυρίως προτεσταντικών.

Δεκάδες μη επίσημες εκκλησίες έχουν κατεδαφιστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Εξάλλου, νέοι κανονισμοί σχετικά με τα θρησκεύματα θα τεθούν σε ισχύ στην Κίνα την 1η Φεβρουαρίου και προβλέπουν κυρίως την απαγόρευση δωρεών από το εξωτερικό και αυστηρότερους όρους για τη λειτουργία θρησκευτικών σχολείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ