ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζέμαν κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

Τσεχία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Ζέμαν κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών
REUTERS/David W Cerny

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν κέρδισε σήμερα τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία συγκεντρώνοντας το 39,80% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 90,3% των εκλογικών περιφερειών.

Δεύτερος έρχεται ο φιλοευρωπαίος ακαδημαϊκός Γίρι Ντράχος με 26,02%, σε απόσταση από τους υπόλοιπους επτά υποψηφίους.

Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά θα μονομαχήσουν σ' έναν δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Ιανουαρίου.

Ο 73χρονος Ζέμαν είναι γνωστός για τις φιλορωσικές, φιλοκινεζικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις του. Ο 68χρονος Ντράχος, πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών, είναι κεντρώος και κατηγορηματικά φιλοευρωπαίος.

Μεταξύ των υποψηφίων ακολουθούν ο πρώην πρεσβευτής της Τσεχίας στη Γαλλία Πάβελ Φίσερ, τρίτος με 9,39% (με καταμετρημένο το 50% των ψήφων), ο επιχειρηματίας και επιτυχημένος τραγουδοποιός Μιχάλ Χοράτσεκ με 8,74% και ο γιατρός Μάρεκ Χίλσερ με 8,69%.

Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου CTK, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο, ο οποίος άρχισε χθες Παρασκευή, έφθασε περίπου το 60%, ένα ποσοστό συγκρίσιμο με αυτό των προεδρικών εκλογών του 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ