ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Με σκεπτικισμό «βλέπει» το SPD τις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: Με σκεπτικισμό «βλέπει» το SPD τις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό
REUTERS/Hannibal Hanschke

Έντονος σκεπτικισμός εκφράζεται στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία.

Ειδικότερα, στο τοπικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο Σαξονία - Άνχαλτ επικράτησε οριακά το όχι (52 όχι έναντι 51 ναι) στις διαπραγματεύσεις με τα δύο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα (CDU/CSU).

Εκεί παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν -μεταβατικός- υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έπεισε τους συνέδρους να ψηφίσουν θετικά.

Ο Μάρτιν Σουλτς με τη σειρά του, υπεραμύνθηκε της απόφασης της ηγεσίας του κόμματος να προτείνει στη βάση την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAS).

«Μπορώ να κατανοήσω τις επιφυλάξεις στις γραμμές μας, είχα και ο ίδιος μεγάλες αμφιβολίες. Όπως και εγώ, οι αντιπρόσωποι του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο (σ.σ θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη) θα πεισθούν (να υπερψηφίσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων) μόνο με επιχειρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του SPD.

Γερμανία: Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Μέρκελ - Σουλτς - Ζεεχόφερ

Σκεπτικισμό εκφράζουν εν τω μεταξύ ανοικτά επιφανή στελέχη του κόμματός του. Ο κυβερνήτης του Βερολίνου, Μίχαελ Μιούλερ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel:

Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη (ενν. στις 23 Σεπτεμβρίου) και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Αυτός ο συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Γι’ αυτό και η συνέχισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει.

Ο Μιούλερ δεν απέκλεισε μάλιστα νέες εκλογές σύντομα ή πιο μακροπρόθεσμα.

Δηλώσεις του τύπου αυτού ασφαλώς δεν διευκολύνουν τον Σουλτς στον χειρισμό του θέματος, δεδομένου μάλιστα ότι και άλλα στελέχη εκφράζουν ανάλογες απόψεις.

Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκιούμπελ, επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο της 'Εσσης, δήλωσε στο τοπικό δημόσιο ραδιόφωνο (hr) ότι «απαιτούνται αλλαγές σε βασικά σημεία της συμφωνίας» (ενν. της Παρασκευής) και ανέφερε την ασφάλιση, την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και την πολιτική στην αγορά εργασίας.

Ο Ραλφ Στλέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, είπε επίσης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Welt»:

Θέλουμε να καταργήσουμε την αναίτια θέση προθεσμίας σε συμβάσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στις 21 Ιανουαρίου. Τάσσομαι μεν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων, αλλά κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να γίνει μόνο εάν καταργηθεί.

Ο Μίχαελ Γκρόσεκ, επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας και προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, εξέφρασε επίσης τον σκεπτικισμό του μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa): «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι κατακλυσθήκαμε από κύματα ενθουσιασμού», είπε αναφερόμενος στην έναρξη διαπραγματεύσεων. «Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ισχύει η αρχή: τον λόγο έχει η βάση του κόμματος».

Βελτιώσεις στην απόφαση της Παρασκευής ζήτησε και ο Αλεξάντερ Σβάιτσερ, επικεφαλής του SPD στο κρατίδιο Ρηνανίας -Παλατινάτου:

Η απόφαση των διερευνητικών συζητήσεων είναι ένα βήμα. Στόχος του κόμματος στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι να επιτύχουμε σαφώς περισσότερα. Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση είναι καλή, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα. Το κενό στην καγκελαρία πρέπει όμως να τελειώνει.

«Απαιτούνται πολλές συζητήσεις στις λεπτομέρειες», δήλωσε επίσης ο Στέφαν Βάιλ, πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας (Ανόβερο), στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.

O Λαρς Κλίνγκμπάιλ, γενικός Γραμματέας του SPD, τάσσεται μεν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες, θέλει όμως επαναδιαπραγμάτευση βασικών θεμάτων: «Τα θέματα της ασφάλισης των πολιτών και της αναίτιας θέσης προθεσμίας σε συμβάσεις εργασίας τα μπλόκαραν εντελώς το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU). Τα δύο όμως αυτά θέματα θα τα βάλουμε ξανά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild»

Σημειώνεται πως και η νεολαία του κόμματος -που ασκεί μεγάλη επιρροή- τάσσεται κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Tο 52% Γερμανών δεν θεωρεί καλή λύση τον μεγάλο συνασπισμό

Την ίδια ώρα, το 52% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ένα νέο μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) κακή έως ελάχιστα καλή λύση και το 40% την θεωρεί από καλή έως πολύ καλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης «Welt».

Πιο συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι του SPD την απορρίπτουν σε ποσοστό 60% και την εγκρίνει το 37%, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/ CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 67% και την απορρίπτει μόνο το 30%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ