ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Σουλτς αντιμέτωπος με έναν 28χρονο «αντάρτη» με φόντο τον μεγάλο συνασπισμό

Γερμανία: Ο Σουλτς αντιμέτωπος με έναν 28χρονο «αντάρτη» με φόντο τον μεγάλο συνασπισμό
REUTERS/Fabrizio Bensch

Δύσκολη αναμένεται να είναι η αποστολή του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της ΓερμανίαςΜάρτιν Σουλτς, να πείσει, κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος της Κυριακή, για την αναγκαιότητα προσχώρησης του SPD σε μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το CDU και το CSU. Οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος καταψηφίζουν την έναρξη διαπραγματεύσεων η μία μετά την άλλη, ενώ η νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών έχει κηρύξει «πόλεμο» στα σχέδια του Σουλτς.

Η πανίσχυρη οργάνωση νέων των Σοσιαλιστών του SPD δρομολόγησε μία εκστρατεία πειθούς των ψηφοφόρων του κόμματος για την ανατροπή της συμφωνίας, ενώ και άλλα ηγετικά στελέχη του ζητούν μετ’ επιτάσεως βελτιώσεις.

Ο 28χρονος που έχει κηρύξει «πόλεμο» στα σχέδια του Σουλτς

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων κατά της Μεγάλης Συμμαχίας ονομάζεται Κέβιν Κιούνερτ και είναι 28 ετών. Είναι επικεφαλής των Jusos, των νεολαίων του κόμματος, που αριθμεί 70.000 μέλη, ηλικίας από 14 έως 35 ετών. «Υπάρχει μία διάχυτη απογοήτευση με την κουλτούρα της Groko (ακρώνυμο στα γερμανικά της Μεγάλης Συμμαχίας) τα τελευταία χρόνια κι αυτό γιατί το SPD δεν στάθηκε ικανό να οικοδομήσει νέες προοπτικές για να επιτύχει την πλειοψηφία», εκτιμά ο ίδιος ο Κιούνερτ.

Γερμανία: Με σκεπτικισμό «βλέπει» το SPD τις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό

Χαρισματικός και με ρητορικές ικανότητες, ο ηγέτης της νεολαίας την περασμένη Κυριακή κάλεσε τον διεθνή Τύπο για να εξηγήσει γιατί φρονεί πως οι Σοσιαλδημοκράτες διαπράττουν ένα ιστορικό σφάλμα συμμαχώντας με την Άνγκελα Μέρκελ και για ποιον λόγο, ο ίδιος θα διατρέξει απ’ άκρου εις άκρον τη Γερμανία για να εξασφαλίσει στήριξη στην αρνητική του στάση ενόψει του συνεδρίου της Κυριακής.

Ο Κιούνερτ επιχειρηματολογεί πως ένα «όχι» στη μεγάλη συμμαχία δεν ισοδυναμεί με διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνου, και ούτε συνεπάγεται και νέες εκλογές. «Εμείς θέλουμε να γίνει λόγος για μία κυβέρνηση μειοψηφίας», με καγκελάριο τη Μέρκελ και στήριξή της από το SPD και άλλα κόμματα. Αυτή η προοπτική, που είναι αδιανόητη για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας, ηχεί ευχάριστα στα αυτιά πολλών σοσιαλδημοκρατών πολιτικών. Ωστόσο, οποιαδήποτε σχετική συζήτηση έχει απορριφθεί από την καγκελάριο, η οποία θεωρεί τη λύση τούτη ως πηγή αστάθειας.

Γερμανία: Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Μέρκελ - Σουλτς - Ζεεχόφερ

«Χρειάσθηκε να καταπιούμε πολύ πικρά χάπια, ιδίως τις απαιτήσεις του CSU (το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) για το άσυλο», τονίζει ο ηγέτης των Jusos. Η ηγεσία του SPD ωστόσο θεωρεί πως εάν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία η ζωή εκατομμυρίων Γερμανών, ιδίως των πιο αδυνάμων τάξεων, θα βελτιωθεί σημαντικά. Μία συνέπεια που δεν θα ήταν δυνατή εάν παρέμενε το SPD στην αντιπολίτευση.

Για την εκστρατεία της No Groko, που ηγείται ο Κιούνερτ, η αντίθεση στη Μεγάλη Συμμαχία δεν είναι μόνον μία θέση αρχής, αλλά υπαρξιακό ζήτημα. «Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της Groko που δεν έχουν καμία σχέση προς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Εν πρώτοις, το εκλογικό αποτέλεσμα μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Για εμάς είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αποφευχθεί ώστε η (ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία) AfD να μετατραπεί σε αξιωματική αντιπολίτευση», μετά την είσοδό μας στην κυβέρνηση.

Ολοένα και περισσότεροι οι διαφωνούντες στους κόλπους του SPD

Κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν, πέρα από την διάτορη αντίθεση του Κιούνερτ, να διατυπώνονται και οι αντιρρήσεις άλλων προβεβλημένων στελεχών του SPD. Ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagespsiegel. Και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες ζήτησαν επίσης τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας και δείχνουν εφεκτικότητα να ψηφίσουν μία συμφωνία που δεν εμπεριέχει ικανοποιητικές προβλέψεις για το κόμμα. Ήδη το Σάββατο το περιφερειακό συνέδριο στο κρατίδιο της Σαξωνίας-Άνχαλτ καταψήφισε τη συμφωνία, ενώ χθες βράδυ το ακολούθησε και η αντίστοιχη ηγεσία του Βερολίνου.

Την ίδια οδό ακολούθησε λίγο αργότερα και το Κεντρικό Συμβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Βερολίνου, που καταψήφισε την έναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες με ψήφους 21 έναντι 8 υπέρ.

Αντίθετα, το κρατίδιο του Μαγδεμβούργου ψήφισε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με ψήφους 9 υπέρ και 2 κατά.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως στο μεγαλύτερο ομοσπονδιακό κρατίδιο, τη Β. Ρηνανία Βεστφαλία, η οποία στέλνει και τους περισσότερους συνέδρους (144 επί συνόλου 600). To κρατίδιο του Βερολίνου εκπροσωπείται από 23 συνέδρους.

Γερμανία: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Τι συμφώνησε ο Σουλτς με τη Μέρκελ

Μόλις 48 ώρες πριν θριαμβολογώντας ο Σουλτς είχε ανακοινώσει στην επί της αρχής συμφωνία με τη Μέρκελ. Μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε ένα κείμενο 28 σελίδων, που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για ένα μελλοντικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία. Σε αυτό το σχέδιο, ο Σουλτς κατόρθωσε να περιλάβει την Ευρώπη, κάποιες επενδύσεις στην παιδεία, την οικογένεια και τις συντάξεις, μεταξύ άλλων προτάσεων.

Ωστόσο δεν κατόρθωσε να αποφύγει την επιβολή ανωτάτου ορίου για τον ετήσιο προσφύγων που θα έχουν το δικαίωμα εισόδου στη Γερμανία. Ούτε επίσης εξασφάλισε μία τροποποίηση του συστήματος υγείας που θα επιτρέπει την ισότιμη πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αλλά ούτε και να περιληφθεί ρήτρα για επιβολή φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα.

Μέσα στην εβδομάδα το SPD καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία του. Οι Σουλτς και Κιούνερτ θα διατρέξουν τη χώρα αναζητώντας στήριξη. Κατόπιν, οι 600 αντιπρόσωποι του κόμματος θα πουν την τελευταία λέξη στο συνέδριο στη Βόννη. Για να σταλούν εν τέλει εκπρόσωποι στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ θα κληθούν να το αποφασίσουν στη συνέχεια όλα τα μέλη του κόμματος (450.000 τον αριθμό) τα οποία θα πρέπει εν συνεχεία και επικυρώσουν την όποια συμφωνία. Αυτή θα είναι ουσιαστική και η μεγάλη δοκιμασία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και του ίδιου του Σουλτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ