ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Ο κανονισμός του Δουβλίνου βρίθει ανακολουθιών

Μακρόν: Ο κανονισμός του Δουβλίνου βρίθει ανακολουθιών
REUTERS/Denis Charlet/Pool

Σφοδρή κριτική εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου εξαπέλυσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως το κράτος «δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί εκ νέου μια “ζούγκλα” στο Καλαί».

Η παραγκούπολη των μεταναστών στη βόρεια Γαλλία, η οποία φιλοξενούσε πάνω από 8.000 ανθρώπους, διαλύθηκε το 2016.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθεί και πάλι μια ‘ζούγκλα’ στο Καλαί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Όλα έχουν γίνει ώστε η παράνομη διέλευση να μην είναι δυνατή στο Καλαί».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν πρόκειται για «μια κρυφή πύλη εισόδου προς τη Βρετανία» και πως το κράτος δεν θα αφήσει να «ανασυσταθούν παράνομα κυκλώματα» στην περιοχή αυτή. Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν παρουσία των αστυνομικών αρχών στο Καλαί.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε επίσης να υπάρξει μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή πολιτική», υπογραμμίζοντας τις ανεπάρκειες και τις ανακολουθίες της ΕΕ, οι συνέπειες των οποίων ήταν αισθητές «σε πολλές περιπτώσεις» στο Καλαί.

Εξαπέλυσε δε, «πυρά» κατά του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος ορίζει ότι η αίτηση ασύλου πρέπει να εξετάζεται από το πρώτο κράτος εισόδου στην ΕΕ.

macron2


Πηγή: REUTERS/Denis Charlet/Pool

«Ο κανονισμός του Δουβλίνου, όπως εφαρμόστηκε, βρίθει ανακολουθιών. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα δεν είναι ικανοποιητικός», είπε, εκτιμώντας όμως ότι η αντικατάστασή του από ένα σύστημα όπου η αίτηση ασύλου θα μπορεί να κατατίθεται σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος δεν «είναι μια λύση που εξετάζεται βραχυπρόθεσμα γιατί θα οδηγούσε στην απαλλαγή από την ευθύνη όλων των χωρών εισόδου».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική πιο αλληλέγγυα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της, και άρα να διαθέσουμε περισσότερα μέσα για τον έλεγχο των συνόρων, [να έχουμε] περισσότερη συνέπεια στην πολιτική στο εξωτερικό των συνόρων μας (…)», είπε και συνέχισε: «Έχει ξεκινήσει αλλά προχωρεί πολύ αργά.»

Δύο ημέρες πριν από μια γαλλο-βρετανική σύνοδο κορυφής, ο Μακρόν είπε πως η συνεργασία με τους Βρετανούς θα αφορά την «καλύτερη διαχείριση» του θέματος των ασυνόδευτων ανήλικων, την «ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας στο Καλαί», καθώς και «με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης» και τη «δημιουργία ενός ταμείου για την υποστήριξη σημαντικών προγραμμάτων» για την περιοχή του Καλαί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ