ΚΟΣΜΟΣ

Επιβλητικό υποθαλάσσιο σπήλαιο ανακαλύφθηκε στο Μεξικό

Επιβλητικό υποθαλάσσιο σπήλαιο ανακαλύφθηκε στο Μεξικό
Herbert Mayrl/Courtesy Gran Acuifero Maya Project (GAM)/Handout via REUTERS

Μια ομάδα δυτών «ανακάλυψε» το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο στο ανατολικό Μεξικό, συνδέοντας δύο υποβρύχιες σπηλιές, αποκάλυψη που εκτιμάται ότι θα ρίξει φως στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια.

Η ανακάλυψη του σπηλαίου των 347 χιλιομέτρων έγινε έπειτα από μήνες ερευνών σε έναν λαβύρινθο υποθαλάσσιων διαύλων, στο πλαίσιο του Gran Acuifero Maya (GAM), ενός project για τη μελέτη και τη συντήρηση των υπόγειων υδάτων της χερσονήσου Γιουκατάν.

Η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε πως κοντά στο παραλιακό θέρετρο Tulup, το σύστημα σπηλαίων γνωστό ως Sac Actun, που είχε μετρηθεί στα 236 χιλιόμετρα, «επικοινωνεί» με ένα άλλο σύστημα σπηλαίων, το 83 χλμ Dos Ojos.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του project, αρχαιολόγος Γκιγιέρμο ντε Άντα, η εκπληκτική ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στο να κατανοήσουμε την ανάπτυξη του πλούσιου πολιτισμού της περιοχής, όπου κυριαρχούσαν οι Μάγια πριν την ισπανική κυριαρχία.

«Η ανακάλυψη μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πιο ξεκάθαρα πώς προέκυψαν οι τελετουργίες, οι τόποι προσκυνήματος και τελικά οι μεγάλοι προ-ισπανικοί οικισμοί», δήλωσε στο Reuters ο ντε Άντα.

Η χερσόνησος του Γιουκατάν είναι γεμάτη με μνημειώδη λείψανα των Μάγια, οι πόλεις των οποίων βασίστηκαν πάνω σε ένα εκτεταμένο δίκτυο καταβόθρων που συνδέονται με υπόγεια ύδατα, κάποια από τα οποία είχαν ιδιαίτερη θρησκευτική αξία για τους Μάγια, οι απόγονοι των οποίων εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ